Publicat: 23 februarie 2016

Simpozionul „125 de ani de la înființarea Societății Arhitecților Români”, 26 februarie

Simpozionul „125 de ani de la înființarea Societății Arhitecților Români” va avea loc vineri, 26 februarie, la ora 10.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare București, clădirea Fundației Regale „Carol I” - Calea Victoriei, nr. 88.

Organizat de Uniunea Arhitecților din România și de Ordinul Arhitecților din România, simpozionul celebrează înființarea, la 26 februarie 1891, de către 24 de arhitecți români, a propriei organizații profesionale.

Trecând prin diferite forme de organizare și parcurgând etape istorice diferite, Societatea Arhitecților Români și, mai apoi, Uniunea Arhitecților din România au avut un rol considerabil în afirmarea profesiei, a arhitecturii și a urbanismului ca părți esențiale ale mediului construit în România.

Intervențiile arhitecților Alexandru Beldiman, Peter Derer și Nicolae Lascu vor releva principalele particularități ale etapelor succesive ale existenței SAR-UAR, de la înființare până la desființarea SAR în 1948; Uniunea Arhitecților între 1952 și 1989; Uniunea Arhitecților din România din 1990.

După discuții, în partea a doua a manifestării, va fi prezentat un film având la bază expoziția „Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural”, realizată sub coordonarea arh. Cristina Olga Gociman, cuprinzând cele mai semnificative exemple de arhitecturi din România până în 1990.

Program simpozion SAR.pdf

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc