Publicat: 7 iunie 2016

148 de ani de la nașterea lui Charles Rennie Mackintosh

Azi, 7 iunie, se împlinesc 148 de ani de la nașterea marelui arhitect și designer scoțian Charles Rennie Mackintosh.


"Câți arhitecți mari, sau mai puțini mari, au renunțat la arhitectură în plină glorie, dedicându-se apoi acuarelelor cu flori...?!
E posibil ca acest mare arhitect scoțian să fi fost singurul.
Și ne putem întreba: între floare și clădire, care e mai importantă...?
Pentru eul uman, evident, clădirea. Dar în "schema" mai largă a lumii și a vieții, cum e...?
Floarea, ca și fluturele, e efemeră... e un simbol al fragilității. Arhitectura, pe de altă parte, deși vremelnică și ea, are ambiții mai mari.
Ce ar putea să învețe arhitectura de la floare și fluture...? Poate multe, dacă ar fi mai modestă.
Poate că nici Mackintosh nu a fost foarte modest, în acele clădiri care l-au făcut celebru... iar scaunele lui, unele tânjind spre condiția de "tronuri", poate nici ele... deși atât în clădiri, cât și în piesele de mobilier, Mackintosh a păstrat acea balanță fără de care o artă adevarată nu poate să fie.


Să-l celebrăm pe acest foarte important arhitect, designer, artist, în chiar ziua sa de naștere!

Azi, la ora 18:00, în Sala Frescelor, la UAUIM."

arh. Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc