Publicat: 18 ianuarie 2019

ACASĂ|oriunde|nicăieri|? HOME|any|more|? Trienala București East Centric Architecture București, 7-20 octombrie 2019

ACASĂ|oriunde|nicăieri|?

HOME|any|more|?

Trienala București East Centric Architecture

București, 7-20 octombrie 2019

Apel la proiecte și contribuții teoretice

Fundația Arhitext Design desfășoară de mai bine de 20 de ani proiecte editoriale și culturale care radiografiază manifestările locale și internaționale din domeniile arhitecturii, urbanismului și artelor vizuale. Unele dintre cele mai cunoscute proiecte ale Fundației sunt Revista Arhitext, printre cele mai importante reviste de tendințe din acest domeniu și Trienala de Arhitectură East Centric, dedicată regiunii Europei Centrale și de Est.

În toamna anului 2019, Fundația Arhitext Design, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” vor organiza la București cea de-a treia ediție a Trienalei East Centric Architecture, având în centru tema ACASĂ|oriunde|nicăieri|? (HOME|any|more|?). Se dorește, astfel, chestionarea posibilității de a fi acasăîn societatea contemporană și se pune problema memoriei și a identității, a locului și, bineînțeles, a casei noastre. Cum am locuit, cum locuim și cum vom locui? 

Președintele echipei curatoriale ale acestei ediții este scriitorul, poetul și traducătorul Bogdan Ghiu, iar printre invitații prestigioși de anul acesta se numără Sarah Robinson (SUA/Italia), Marc Jay (Danemarca), Eva Prats & Ricardo Flores (Flores & Prats Architects, Barcelona). 

Trienala a adus împreună în edițiile anterioare (2013, 2016) numeroși arhitecți, profesori și teoreticieni din sfera arhitecturii. Printre keynote speakerii și membrii juriilor edițiilor precedente s-au numărat:  Svetlana Boym (Rusia), Dietmar Feichtinger (Austria/Franța), Terunobu Fujimori (Japonia), Barbara Holub (Austria),  Robert Mair (Austria), Willem Jan Neutelings (Olanda), Juhani Pallasmaa (Finlanda), Alberto Pérez-Gómez (Canada/Mexic), Boris Podrecca (Austria), Sami Rintala (Norvegia), Vladimir Šlapeta (Cehia), Ana Maria Zahariade (România).

Ca și până acum, focusul noii ediții va fi pe regiunea Europei Centrale și de Est, înțeleasă în sens larg: Albania, Austria, Belarus, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Cipru, Estonia, Germania, Grecia, Kosovo, Lituania, Letonia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria.Pentru pregătirea celor două evenimente principale ale Trienalei, componente ale modulului tematic al Trienalei, Expoziția tematică HOME|any|more|? și Concursul de eseuri Discursuri Critice, în Noiembrie 2018 au fost lansate două apeluri la înscrieri, la caresunt așteptați în continuare să răspundă atât practicieni relevanți din această zonă, cât și teoreticieni din orice colț al lumii care sunt preocupați de problematicile specifice ale acestei zone. 

Apel la înscrieri pentru expoziția tematică HOME|any|more|?

Expoziția tematică este evenimentul central al Trienalei și își propune să ofere o panoramă asupra felului în care arhitectura răspunde în sens larg nevoilor actuale și contextului specific din Europa Centrală și de Est. Apelul se adresează profesioniștilor din domeniul arhitecturii, urbanismului sau designului din regiunea Europei Centrale și de Est, care sunt invitați să trimită proiecte finalizate în perioada 2016-2019.  Proiectele selectate vor fi incluse în expoziție și în catalogul acesteia. 

Data limitade depunere a proiectelor: 4.02.2019

Pentru mai multe informații: https://bucharest-triennale.eu/thematic-exhibition/

Apel la articole și eseuri critice pentru concursul de eseuri Discursuri Critice

Apelul se adresează tuturor celor interesați să contribuie din punct de vedere teoretic la analiza temei principale a acestei ediții a Trienalei, cu focus pe Europa Centrală și de Est. Indiferent de proveniența lor geografică sau de câmpul teoretic în care operează, cei interesați sunt așteptați cu propuneri de articole sau eseuri libere. Textele nominalizate de către un juriu special vor fi prezentate de autori în cadrul Trienalei, iar contribuțiile declarate câștigătoare vor fi premiate. 

Pentru mai multe informații: https://bucharest-triennale.eu/critical-discourses-essay-contest-open-call/

Data limită pentru înscrierea propunerilor de texteeste 25 februarie 2019 si data limita de depunere a textelor: 25.03.2019

Pentru mai multe informații: https://bucharest-triennale.eu/critical-discourses-essay-contest-open-call/

Pentru mai multedetalii legate de tema acestei ediții, invitați, calendar și evenimente viitoare  vă rugăm să vizitați pagina web a Trienalei București East Centric Architecture: https://bucharest-triennale.eu

Trienala este organizată de Fundația Arhitext Design cu sprijinul timbrului de arhitectură, fiind unul dintre cele trei proiecte strategice al Ordinului Arhitecților din România.  

Limba oficială a evenimentelor care vor avea loc în cadrul Trienalei este engleza.

Organizator: Fundația Arhitext Design    

Partener strategic principal: Ordinul Arhitecților din România

Parteneri strategici: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” | Uniunea Arhitecților din România 

Bucharest_Triennale-CALL_CRITICAL_DISCOURSES_2019.pdf

Bucharest_Triennale-CALL_THEMATIC_EXHIBITION_2019.pdf

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc