N MEMORIAM arhitectul Adrian PANAITESCU (1937 – 2024)

bsolvent al Facultății de Arhitectură din București, promotia 1963, a fost asistent universitar in perioada 1963-1967, apoi a lucrat în cadrul institutului de proiectare ISCAS unde a proiectat (coautor) două cartiere importante din Galați – Cartierul Dunărea și Tiglina III, a realizat o serie de vile speciale la Mangalia Nord, Sfatul Popular din Baia Mare (autor) și a avut o contribuție deosebită la proiectul Teatrului Național din Târgu Mureș.

In 1975 a obtinut titlul de Doctor în arhitectură. În 1978 s-a mutat la New York și a lucrat ca arhitect proiectant în Connecticut. În paralel, a dezvoltat o activitate artistică incluzând proiecte și studii imaginare pentru diverse tipuri de clădiri și proiecte de design urban, dar și lucrări de artă plastică: ulei, acuarelă, pastel, crochiuri.A devenit membru UAR pe baza recomandării prof. Mircea Alifanti care spunea „Este un profesionist de excepțională valoare, putând să răspundă, din orice punct de vedere, celor mai dificile probleme arhitecturale, prin rezolvări juste, originale, variate. Este înzestrat cu o putere de muncă rar întâlnite, cuplată de o maturitate deasemeni neobișnuită printre arhitecții tineri, manifestată încă din studenție. Este inteligent, citit, cult, deosebit de sociabil, multilateral”.

A emigrat in SUA.Colegii Cristina Ene si Mihai Pienescu ne-au adus la cunoștință aceasta pierdere însemnata pentru arhitectura românească.Cu tristețe, UAR transmite condoleanțe și toate gândurile bune, familiei îndurerate.Acum doi ani, am primit, la Biblioteca UAR, Carnetul de Schite al arhitectului Adrian Panaitescu.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc