Publicat: 5 septembrie 2016

Afișe de film spaniol din anii '50 - '70 și portret de regizor Luis García Berlanga

Ambasada Spaniei și Instituto Cervantes din București vă propun o incursiune în designul grafic și filmul spaniol, ce include o serie de reproduceri de afișe din perioada 1950-1980, create de principalii  ilustratori și desenatori care au marcat arta grafică spaniolă din acea epoca și a căror moștenire artistică dăinuie încă. Selecția cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute și reprezentative lucrări ale unor ilustratori cum ar fi Francisco Fernández-Zarza „Jano”, Macario Gómez „Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta.  

Deși afișul de film a fost considerat la început o artă minoră, în slujba cinematografiei, timpul a revendicat  valoarea artistică a multora dintre aceste creații. În vremuri în care comunicarea digitală nu exista, un afiș reușit trebuia să condenseze într-o singură imagine mesajul și personalitatea filmului, transmițându-le publicului. Totuși, unele dintre aceste lucrări au depășit intenția comercială și estetică inițială. Impregnate de mesajul plin de originalitate al desenatorilor, au reușit să devină uneori adevărate simboluri culturale ale epocii în care au fost concepute.  

Expoziția va putea fi vizitată la Instituto Cervantes din București, în perioada 6 septembrie – 15 octombrie 2016, de luni până vineri, de la 09:00 la 19:00. 

Sâmbătă: 09:00 – 15:00 (doar în octombrie)

Duminică: închis. Intrarea este liberă.

În paralel și începând din seara de marți, 6 septembrie, ora 19.00, vă propunem și o incursiune în lumea filmelor regizorului spaniol Luis García Berlanga, una dintre cele mai emblematice figuri ale cinematografiei spaniole a secolului XX. Luis García Berlanga (1921 – 2010) a urmat studii de Drept, Filozofie și Litere, însă adevărata lui vocație l-a condus ulterior, în 1947, către Institutul de Cercetări și Experiențe Cinematografice din Madrid. Acest magnific regizor, alături de Antonio Bardem, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai celei de-a șaptea arte în Spania. Filmele lui, pline de ironie, sunt adesea o  satiră la adresa societății, pe care, de altfel, în filmele sale, Berlanga o abordează, în același timp, cu umanism și simplitate. În 1961, Luis García Berlanga a fost nominalizat la Oscar pentru filmul ''Plácido''. 

Ambasada Spaniei și Instituto Cervantes din București vă invită să vizionați, în fiecare zi de marți a lunii septembrie, începând din data de 6 septembrie, unele dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului, în v.o. spaniolă și subtitrare în limba română. Cele 5 lungmetraje care alcătuiesc seria  de proiecții de film sunt programate după cum urmează: 

Programul filmelor

¡Bienvenido, Mr. Marshall!        Marți, 6 septembrie, ora 19.00      

Plácido                                         Marți, 13 septembrie, ora 19.00

El verdugo                                   Marți, 20 septembrie, ora 19.00 

La Escopeta Nacional               Marți, 27 septembrie, ora 19.00 

La Vaquilla                                  Marți, 4 octombrie, ora 19.00

Proiecțiile vor avea loc la Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38). Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervări la email cultbuc@cervantes.es

Organizatori: Ambasada Spaniei și Instituto Cervantes din București

Colaboratori: Filmoteca Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării din Spania, Filmoteca Spaniolă, Video Mercury Films S.A.U., Films 59 – Pere Portabella, Virginia López Montenegro. 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc