Anunt si Regulament

CEA DE-A 12-A EDITIE A BIENALEI DE ARHITECTURA DE LA VENETIA

Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român si Uniunea Arhitectilor din România lanseaza concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la Bienala de Arhitectura de la Venetia - 2010.

Cea de-a 12-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia se desfasoara sub genericul: "PEOPLE MEET IN ARCHITECTURE" si îsi propune sa reia discutia despre arhitectura si rolul ei în civilizatie. Aceasta disciplina - afirma domnul Paolo Baratta, presedintele Bienalei - trebuie sa accepte provocarea de a organiza spatiile de locuit si trebuie sa puna una dintre cele mai mari probleme: realizarea contemporana a ceea ce se numeste res publica".

In viziunea curatorului acestei editii, doamna Kazuyo Sejima (http://www.labiennale.org/en/news/outline.html; http://www.labiennale.org/it/architettura/mostra ), Bienala se doreste a fi un forum al ideilor contemporane si o lecturare a rezultatului arhitecturii. Conceptul sau curatorial pune accentul pe modul în care sunt concepute proiectele arhitecturale si atmosfera pe care o creeaza (procesul de creatie ca subiect de dezbatere si analiza).

Aceasta expozitie va reprezenta o oportunitate de a experimenta posibilitatile arhitecturii, de a întelege cum poate aceasta sa exprime noi stiluri de viata si de a demonstra ca ea este rezultatul diferitelor valori si abordari. Participantii îsi vor crea propriul spatiu, luând în considerare experienta fizica si conceptuala a vizitatorului: expozitia se va dezvolta prin intermediul spatiilor, nu a obiectelor. Participarile nationale vor include, pe lânga arhitecti, tehnicieni si artisti, deoarece arhitectura este produsul întregii societati. Astfel, ca în societate, anumite parti ale expozitiei vor fi rezultatul colaborarii dintre artisti si arhitecti sau arhitecti si vizitatori.

România va participa la cea de-a 12-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia cu doua proiecte: România I (Pavilionul din Giardini di Castello) si România II (Galeria Noua a Institutului Român de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia)

Participantii pot depune documentatii atât pentru proiectul România I, cât si pentru proiectul România II.

Anuntul si regulamentul de concurs national

Înscrierea la Concursul pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Bienala de Arhitectura de la Venetia - 2010, se va realiza fara taxa, prin depunerea documentatiei/lor la sediul Uniunii Arhitectilor din România, Calea Victoriei nr. 126 - Biblioteca, Bucuresti, sectorul 1, cod 010094 sau prin transmiterea acesteia prin posta la aceeasi adresa.

Calendarul Concursului pentru selectarea proiectelor ce vor reprezenta România la Bienala de Arhitectura de la Venetia - 2010:

Datele de desfasurare ale Bienalei de Arhitectura de la Venetia - 2010 (29 august - 21 noiembrie 2010):
• 26 - 28 august 2010: vernisarea Pavilioanelor Nationale;
• 29 august 2010: deschiderea pentru public
• 21 noiembrie 2010: închidere Bienala

Termene limita:
• Întrebari cu privire la tema si regulamentul concursului (uar_contact@yahoo.com): 15 martie 2010
• Depunerea documentatiilor: 23 aprilie 2010, ora 1500
• Jurizarea: 26 - 27 aprilie 2010
• Anuntarea publica a proiectelor câstigatoare (www.cultura.ro , www.uniuneaarhitectilor.ro , www.mae.ro , www.icr.ro ): 28 aprilie 2010

Pentru mai multe detalii legate de organizarea concursului, va rugam sa consultati paginile de internet: www.cultura.ro ; www.mae.ro ; www.icr.ro ; www.uniuneaarhitectilor.ro

Vicemisarul Pavilionului Romaniei desemnat de catre UAR este prof. dr. arh. Ioan Lucacel, UAUIM.

Regulamentul Bienalei privitor la participarile nationale. Comunicate de presa ale organizatorilor bienalei in italiana si in engleza

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc