Publicat: 7 iunie 2017

Arhitectul, formator de opinie în societate, 12 iunie, ora 15.00, ARCUB - Hanul Gabroveni, str. Lipscani nr. 84-90

Comunicat de presă

Conferința „Arhitectul, formator de opinie în societate”

 

Conferințele Eruditio vă invită luni, 12 iunie, la conferința „Arhitectul, formator de opinie în societate”, organizată în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România și ARCUB. Evenimentul va avea loc începând cu ora 1500, la ARCUB - Hanul Gabroveni, str. Lipscani, nr. 84 – 90.

 

Va fi un dialog insolit despre arhitectura viitorului și viitorul arhitecturii, între specialiști și comunitate, la care sunt invitați să participe arhitecți, urbaniști, peisagiști, geografi, sociologi, psihologi, antropologi, specialiști de mediu, reprezentanți mass-media și ai organizațiilor neguvernamentale, autorități și cetățeni preocupați de creșterea calității vieții, îmbunătățirea condițiilor de locuit ori de conservarea patrimoniului arhitectural.

 

Printre invitați se numără Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului București, arh. Tomnița Florescu, Viceprimarul Municipiului București, arh. Ileana Tureanu, Președinte Uniunii Arhitecților din România, arh. Șerban Țigănaș, Președinte Ordinului Arhitecților din România, arh. Dorin Ștefan, Vlad Oprea, Primarul Orașului Sinaia, Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București, Varujan Pambuccian, Teodor Frolu, General Manager DC Communication, arh. Georgeta Gabrea, prof. dr. ing. Florin Munteanu, arh. Dan Manea.

 

Vor fi aduse în discuție subiecte precum impactul pe care îl are arhitectura în dezvoltarea durabilă a unui oraș și în calitatea vieții locuitorilor săi, legătura dintre viziunea existentă în arhitectură și felul în care este de așteptat să se schimbe nevoile comunității căreia i se adresează, cele mai bune și cele mai puțin fericite practici în comunicarea sectorială etc. Totodată, vor fi prezentate câteva studii de caz prin prisma efectelor înregistrate de proiectele unor arhitecți sau ale unor organizații – „Sinaia, Orașul Elitelor”, arh. Dan Manea, o carte ambasador, A.R.C.E.N, NOD Makerspace etc.

 

Prima ediție a conferinței „Arhitectul, formator de opinie în societate” este totodată prilejul cu care se va lansa platforma online conferinteleeruditio.ro, dedicată celor mai bune practici în arhitectură și design, platformă în care vă invităm să înscrieți proiecte de arhitectură care, începând cu cea de-a doua ediție, vor fi jurizate și premiate pe criterii și de către un juriu care vor fi anunțate în cadrul evenimentului.

 

Cei interesați sunt invitați să își achiziționeze biletul de intrare de pe site-ul www.conferinteleeruditio.ro sau direct la eveniment. Costul unui bilet este de 45 de lei și de 15 lei pentru studenți și pensionari. Pentru reprezentanții mass-media participarea este gratuită.

 

Mai multe informații despre agenda evenimentului, temele de discuție și invitații speciali găsiți pe site-ul www.conferinteleeruditio.ro.

 

Notă pentru editori:

Pentru mai multe informații vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la oricare dintre coordonatele următoare. Persoană de contact: IOANA ALEXANDRU, e-mail: ioana@bluemasters.ro  sau office@bluemasters.ro, tel. fix: 021.410.60.88, mobil: 0727/436.609.


Rolul de formator de opinie al arhitectului in societate

La granita dintre arta si inginerie de inalta clasa, arhitectura este, poate, cea mai evidenta victorie a constiintei umane asupra complexitatii naturii in societatea moderna, din ce in ce mai urbanizata.

De ce a dezvoltat omul aceasta stiinta a arhitecturii rafinand-o sub lupa timpului cu puterea de cizelare pe care o da un cultivat simt al frumosului? Din necesitate? Pentru a raspunde unor nevoi aflate in continua schimbare? Pentru a creste gradul de confort? Pentru a contribui la cresterea calitatii vietii? Pentru a construi spatii aflate in armonie cu mediul? Raspunsul ar putea sa vina din rememorarea felului in care ne simtim atunci cand trecem pe langa spatii industriale dezafectate, pe langa cladiri in paragina sau constructii noi care sunt mai degraba opera unor constrangeri ingineresti si viziuni neinspirate ale proprietarilor, decat actul de creatie a unui arhitect. Din retrairea sentimentului amar al esecului unei constructii care, desi la fel de complexa precum una reusita, nu ofera nicio satisfactie estetica ci, dimpotriva, un sentiment de dezolare. O dezolare nascuta din dovada palpabila a faptului ca omul a pierdut lupta cu mediul, in incercarea de a-l stapani, lasandu-se dominat de acesta.

Trasformarile urbane din ce in ce mai accentuate din Romania tind parca, mai mult ca oricand, sa prefaca orasele in centre de decadere estetica si functionala, aglomerari in care oamenii convietuiesc doar pentru ca asta le ofera o serie de avantaje. Insa printr-o vointa constienta care are in miezul ei arhitectii, orasele tarii pot deveni expresia unei viziuni mai inalte, capabile sa determine cresterea calitatii vietii si nivelului de fericire a locuitorilor acestora.

Comunismul in Romania a fracturat nu numai istoria, dar si destinul arhitecturii, obligand reprezentantii acestei nobile profesii-arta, sa isi subsumeze activitatea unor constrangeri de sorginte proletara in sensul negativ al termenului. Actualmente, in conditiile racordarii societatii noastre la valorile lumii occidentale care nu a suferit aceste traume, se dovedeste ca arhiectului roman ii revine nu numai un rol vital in exercitarea profesiei la cele mai inalte standarde care ne apropie de lumea civilizata, dar, mai mult decat oricand si decat oriunde, unul de misionar civilizator pe umerii caruia cade educatia si informarea adecvata, in cele mai diverse straturi ale societatii.

Prima nevoie majora este implicarea arhitectilor romani in reglementarile tehnice si a informarii populatiei cu privire la calitatea mediului construit. In egala masura, reprezentantii profesiei de arhitect au menirea de a convinge si de a gasi cele mai bune modele de conlucrare cu administratiile locale si cea centrala, diminuand discrepanta dintre oferta pe care o au arhitectii si puterea de decizie institutionala.

Demersul de comunicare pe care vi-l aducem in atentie vine sa chestioneze argumentat tocmai actul de comunicare in domeniul arhitecturii, act pe care il consideram a fi de prima importanta in obtinerea schimbarilor de mentalitate si realitate dorite atat de catre arhitecti, confruntati cu numeroase constrangeri in exercitarea profesiei, dar si al cetatenilor care doresc o schimbare profunda a domeniului imobiliar si a situatiei arhitecturale actuale.

Conferintelor Eruditio – „Arhitectul, formator de opinie in societate” ne dorim sa devina eveniment anual de referinta pentru arhitecti, autoritati si opinia publica in general, prin intermediul caruia militam deschis pentru cunoasterea si adoptarea celor mai bune solutii enuntate de catre cele doua organizatii profesionale si patronale ale domeniului.

Totodata, demersul nostru aflat la prima editie, isi propune in egala masura sa puna pe agenda publica arhitectura ca prioritate de dezvoltare sustenabila a localitatilor, dar si perceperea celor care o deservesc ca o adevarata elita nationala de care depinde restaurarea rolului si importantei acestui domeniu in societatea romaneasca.

Pentru toate acestea ne adresam dumneavoastra, cu invitatia de a fi partener in cadrul acestui demers de comunicare pe care, speram noi, il veti considera salutar!

BILETE

CONTACT
office@bluemasters.ro
Tel. 021/410 60 88 | Mobil: 0727 436 609
Str. Fabrica de Chibrituri Nr. 34, et. 1, ap.6, sector 5, Bucuresti

https://www.conferinteleeruditio.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc