Publicat: 19 septembrie 2012, ultima actualizare: 4 iunie 2014

Arhitectura - comunitatea locala - mestesuguri traditionale

Arhitectur? - comunitatea local? - me?te?uguri tradi?ionale

Observatorul Urban Bucuresti al Uniunii Arhitectilor din Romania are placerea sa va invite, marti, 25 septembrie 2012, la Centrul de Cultura Arhitecturala al UAR (str. J. L. Calderon, nr. 48, Bucuresti) la seria de prezentari <17:00> urmata de o masa rotunda <18:40>, "Arhitectura - comunitatea locala - mestesuguri traditionale".


Anul acesta, Romania a ales pentru Zilele Europene ale Patrimoniului 2012 tema "Mestesuguri traditionale - contributia acestora la conservarea patrimoniului cultural". Prin eveniment, Observatorul Urban Bucuresti doreste a se ralia demersului tarii noastre.


Vor prezenta:
17:00. Diana Stanciulescu, Scoala de la Bunesti: Referinte culte, tehnici vernaculare, unicate No Age
17:20. Catalina Grigore, Eco Habitat: Redescoperirea materialelor naturale
17:40. Raluca Munteanu, Arhiterra: Materialele naturale - arhitectura sanatoasa si accesibila
18:00. Serban Sturdza, Pro Patrimonio: Dincoace si dincolo de proiectul de arhitectura


Cu aceasta ocazie va fi lansata cartea Arta feroneriei. Ghid practic de fierarie pentru copii si adulti, Sylvain Gabriel (Ariterra & Pro Patrimonio, 2012) <18:20> cu participarea criticului de arta Mirela Duculescu si a arhitectilor Mariana Celac, Raluca Munteanu si Serban Sturdza.

Partener media: Arhitectura


_____________

Scoala de la Bunesti
Obiectivul principal al scolii este formarea mentala a tanarului inainte de a i se furniza date specifice. Punem la dispozitia tinerilor informatiile care incearca sa raspunda la intrebarile esentiale ale omenirii, oferindu-le sansa de a creste ca fiinte umane inainte de a se specializa intr-un anumit domeniu. Ce ar putea fi mai cuprinzator, mai puternic, mai impresionant decat studiul marilor opere ale omenirii?

Eco Habitat
Suntem un grup de tineri arhitecti si viitori arhitecti, alaturi de alti prieteni cu specializari in diferite domenii, ce urmaresc dezvoltarea in Romania a conceptului de locuire sustenabila cu impact minim asupra mediului si rezultate pozitive asupra calitatii vietii, dorind sa ofere locuitorilor acestei tari o solutie de a construi o casa mai ieftina, mai sanatoasa si mai calduroasa.

Arhiterra
Cel mai important scop profesional declarat de membrii acestui grup de lucru este de a descoperi impreuna tehnici uitate, de a invata si experimenta arhitectura ecologica, si, in primul rind, ARHITECTURA DE PAMANT ca o alternativa de gandire si locuire. Mai mult decat un curent sau un stil, arhitectura ecologica este un mod complex de a gandi si intelege actul de a edifica, expresie a contextului sub toate manifestarile lui.

Pro Patrimonio Romania
Facem lobby pentru protejarea patrimoniului, invatam pe cetateni sa aprecieze valoarea mostenirii culturale, oferim sprijin pentru restaurarea si repunerea in folosinta a cladirilor istorice si introducerea lor in circuitul cultural si economic, promovam mestesugurile si tehnicile traditionale de constructie.

Sylvain Gabriel, calfa de fierar si companion, are putin peste 20 de ani si face parte din asociatia franceza de meseriasi Les Compagnons du Devoir care formeaza ucenici in meserii traditionale. Ei se perfectioneaza continuu prin munca si calatorii, potrivit traditiei confreriei medievale a companionilor. In anul 2009, Sylvain a desfasurat un stagiu la atelierul de fierarie din satul Tibanesti.
Lucrarea Arta feroneriei. Ghid practic de fierarie pentru copii si adulti (Pro Patrimonio, Arhiterra, 2012), conceputa de Sylvain Gabriel, se adreseaza celor interesati sa invete notiuni teoretice si practice de fierarie traditionala. Ea are la baza, in principal, alte materiale didactice la care au contribuit, in timp, cei care invata mestesuguri traditionale la scoala de utilitate publica Les Compagnons du Devoir.
Cartea a aparut cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitectilor din Romania -cu fonduri din taxa pentru Timbrul Arhitecturii- si al Ambasadei Frantei in Romania.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc