"Arhitectura și tigaia", joi 12 octombrie, ora 18.00, UAUIM, Sala Frescelor,
Traim vremuri ciudate... societatea de consum aproape ca ne forteaza sa consumam, consumam, consumam... nu e de mirare atunci ca un poet ca Mircea Dinescu (poet in comunism) a ajuns bucatar la televizor (in capitalism). Oare pentru asta am facut noi revolutia in 1989, ca sa-l inlocuim pe poet cu omniprezentul bucatar ?
Am mai spus-o si o repet: mi-e greu sa mi-l imaginez pe Eminescu facand gratare la televizor, sau pe Blaga, cu sortulet in fata, gatind sarmale sau clatite, intr-un program televizat.
Ce s-a intamplat cu spiritul ? Unde este cultura ?
Acum peste patru mii cinci sute de ani Imhotep, "primul arhitect in istorie", construia piramida in trepte de la Saqqara... noi, azi, suntem preocupati excesiv de mancare, ca si cand viata la asta se reduce... iar in proiectele de arhitectura bucataria devine aproape obsedant o adevarata raison d'etre a locuintei.
Dar, spre exemplu, unde este bucataria in Villa Capra ("La Rotonda") ?
Si unde este ea in multe arhitecturi pe care le admiram ?
Lucrurile nu sunt totusi complicate: avem de ales intre a manca pentru a trai, sau a trai pentru a manca.
Este optiunea noastra.
Si apoi, sa nu uitam intrebarea si raspunsul lui Shakespeare, din Hamlet: "What is a man if his chief good and market of his time be but to sleep and feed ? A beast, no more."
Va multumesc si va astept.
Dan Coma
Se pare ca si aceasta "Fat House" din fata palatului Belvedere din Viena protesteaza impotriva aceleiasi dilatari degradante a fiziologicului in relatie cu spiritul... in definitiv, daca mancam ca sa traim (si nu invers), nu avem nevoie de foarte multe... asa cum nici Le Corbusier, se pare, nu avea nevoie de o bucatarie grandioasa, ca sa nu mai vorbim de obscenitatea acelei "designer kitchen" atat de frecvent adulata azi...