Publicat: 12 octombrie 2017

"Arhitectura și tigaia", joi 12 octombrie, ora 18.00, UAUIM, Sala Frescelor,

Traim vremuri ciudate... societatea de consum aproape ca ne forteaza sa consumam, consumam, consumam... nu e de mirare atunci ca un poet ca Mircea Dinescu (poet in comunism) a ajuns bucatar la televizor (in capitalism). Oare pentru asta am facut noi revolutia in 1989, ca sa-l inlocuim pe poet cu omniprezentul bucatar ?
Am mai spus-o si o repet: mi-e greu sa mi-l imaginez pe Eminescu facand gratare la televizor, sau pe Blaga, cu sortulet in fata, gatind sarmale sau clatite, intr-un program televizat.
Ce s-a intamplat cu spiritul ? Unde este cultura ? 
Acum peste patru mii cinci sute de ani Imhotep, "primul arhitect in istorie", construia piramida in trepte de la Saqqara... noi, azi, suntem preocupati excesiv de mancare, ca si cand viata la asta se reduce... iar in proiectele de arhitectura bucataria devine aproape obsedant o adevarata raison d'etre a locuintei.


Dar, spre exemplu, unde este bucataria in Villa Capra ("La Rotonda") ?
Si unde este ea in multe arhitecturi pe care le admiram ?
Lucrurile nu sunt totusi complicate: avem de ales intre a manca pentru a trai, sau a trai pentru a manca.
Este optiunea noastra.
Si apoi, sa nu uitam intrebarea si raspunsul lui Shakespeare, din Hamlet: "What is a man if his chief good and market of his time be but to sleep and feed ? A beast, no more."
Va multumesc si va astept.

Dan Coma


Se pare ca si aceasta "Fat House" din fata palatului Belvedere din Viena protesteaza impotriva aceleiasi dilatari degradante a fiziologicului in relatie cu spiritul... in definitiv, daca mancam ca sa traim (si nu invers), nu avem nevoie de foarte multe... asa cum nici Le Corbusier, se pare, nu avea nevoie de o bucatarie grandioasa, ca sa nu mai vorbim de obscenitatea acelei "designer kitchen" atat de frecvent adulata azi...

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc