Publicat: 2 noiembrie 2017

Lansarea documentarului video ADEVĂRUL SE GĂSEȘTE ÎN ARHIVE, 14 noiembrie, ora 18.30 în Calderon 48

Dragi prieteni,

Vă invităm, marți, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 (GMT+2), la lansarea documentarului video ADEVĂRUL SE GĂSEȘTE ÎN ARHIVE.

Proiecția va fi realizată simultan în București - la sediul Uniunii Arhitecților din România, str. Jean Louis Calderon, nr. 48 și în Paris - în cadrul facultății de arhitectură ENSA Paris-Belleville.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri ce va urma va fi transmisă live în ambele locații acordând astfel posibilitatea participanților să interacționeze în mod direct.

Filmul vorbește despre parcursul formativ urmat de istoricul de artă Cezara Mucenic, despre doctoratul său realizat în condiții "speciale" în vremurile dificile ale comunismului din anii 1970 - 80 și despre studiile sale istorice ca expert în monumente istorice.

Ridicăm problema necesității accesibilizării documentației pentru cercetări de arhitectură.

Punem în balanță situația mai curând obscură a arhivelor românești în comparație cu cele din Franța, unde digitizarea constituie o prioritate de ani buni și unde există deja un impact real ca urmare a acestor investiții considerate a fi de utilitate publică. Și arătăm cum acest fond poate fi folosit astăzi în moduri dintre cele mai creative.

Dincolo de acest subiect, filmul vorbește despre "arhive vii", despre oameni, modele inspiraținale, cercetători devotați și dedicați, de la care ne străduim să învățăm, să înțelegem cum să ducem mai departe noi demersuri de cercetare și cum să contribuim mai eficient la o cât mai bună bună dezvoltare a noastră, ca indivizi și ca societate.

Documentarul este presărat de detalii informale, rolul familiei și impactul cercetării, emoțiile trecutului și experiențe pentru viitor și diverse interviuri, unele profund serioase, altele mai relaxate, atât în limba română cât și în franceză.

Filmul va beneficia de subtitrare în engleză și franceză. 

Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural 'București Oraș participativ' de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB - 2017. De asemenea, proiectul este beneficiar al unei finanțări din partea Uniunii Arhitecților din România din fondul Timbrul Arhitecturii în anul 2016.

Mulțumim pentru susținere partenerilor noștri : Asociația Arché, Asociația De-a Arhitectura și AICI precum și tuturor prietenilor și colegilor care ne-au fost aproape de-a lungul acestui parcurs.

Vă stăm la dispoziție cu informații suplimentare și vă așteptăm cu drag!

Proiect realizat de Asociația Rhabillage - arhivacezaramucenic.rhabillage.ro

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc