Publicat: 1 noiembrie 2017

Conferința „Arhiva de arhitectură: De la boltă, prin galantar, la vitrină”, joi, 2 noiembrie, ora 18:30, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite

Conferința „Arhiva de arhitectură: De la boltă, prin galantar, la vitrină”, joi, 2 noiembrie, ora 18:30, la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite, nr. 3-5, Bl. B2, parter (dreapta bloc Gioconda)

Prezintă: dr. arh. Adrian Crăciunescu, lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, Departamentul de Istoria și Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului, specialist atestat de către Ministerul Culturii

istoric de artă dr. Oana Marinache, coordonator proiect, Asociația Istoria Artei

Prezentarea își propune o scurtă privire a evoluției manierei de a face comerț în București sub aspectul relației dintre comerciant și spațiul public. Istoricii consacrați ai capitalei constată că nu avem prea multe informații despre construcțiile în care se petrecea actul comercial din vremuri medievale și până târziu, atunci când apune perioada de glorie a hanurilor, cumva precursoarele mall-urilor de azi. 

Perioada de după ragulamentele organice începe să producă informații mai clare, acestea fiind cuprinse în texte de regulament municipal, în gravuri dar și în primele fotografii ale orașului. Prin urmare, epoca poate fi deja ilustrată și comentată astfel că putem înțelege mai departe saltul estetic și tehnic care caracterizează imaginea comerțului bucureștean din ultima parte a secolului al XIX-lea. În această epocă este importantă abandonarea treptată a structurii portante din cărămidă pe măsură ce metalul a permis vitrine mai spectaculoase prin folosirea coloanelor decorative din fontă, a grinzilor metalice, multe adaptate din șinele de cale ferată ale rețelei în plină expansiune. 

Nu în ultimul rând, rulourile metalice au fost o emblemă a spațiului public comercial până târziu, chiar în anii de după 1990, când au început să dispară înr-un ritm care a făcut ca astăzi să le privim ca pe niște rarități prețioase. Ce s-a întâmplat cu toate aceste fațade în ultimii 20 de ani? Imagini fotografice au păstrat măcar în memorie ceea ce caracteriza cândva centrul istoric al capitalei. Despre viitorul lor putem doar să speculăm.
Toți participanții vor primi cărți poștale gratuite.

Pentru mai multe detalii despre proiectele Asociației Istoria Artei:

http://asociatiaistoriaartei.blogspot.ro/

www.arhivadearhitectura.ro

Finanțatori:

„Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB.”

Proiect editorial online co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Parteneri:

Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Asociația ARCHÉ, Elite Art Gallery

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc