Publicat: 19 iulie 2024

Arhitecții români sunt invitați să participe la concursul internațional ArXellence 3. Premiile sunt de 70.000 de euro

Arhitecți din întreaga lume sunt așteptați să participe la ArXellence 3, concurs internațional de idei de arhitectură găzduit de Grecia. Competiția organizată de către grupul ALUMIL are ca temă construirea unui muzeu destinat conservării memoriei istorice a insulei Gyaros și crearea unui centru de cercetare și promovare a dezvoltării durabile în estul Mediteranei. Valoarea totală a premiilor acordate este de 70.000 de euro.

Cea de a treia ediție a concursului internațional de arhitectură ArXellence, competiție organizată de ALUMIL în parteneriat cu societatea AEGEAS și Camera Tehnică a Greciei și susținută de Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), a avut ceremonia oficială de deschidere pe 28 iunie, la Atena. În cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai oficialităților elene - precum ministrul adjunct al Infrastructurii și Transporturilor, Nikolaos Tachiaos, președintele Camerei Tehnice a Greciei, Georgios Stasinos, și rectorul Universității Tehnice Naționale din Atena, Ioannis K. Chatzigeorgiou -, precum și CEO ALUMIL, George Milonas, și directorul pentru inovare al grupului ALUMIL, Nikos Salpingidis. În cadrul evenimentului de deschidere a participat și fostul președinte al Greciei, Prokopis Pavlopoulos.

„Ajuns la a treia ediție, ArXellence a devenit deja un concurs de arhitectură apreciat la nivel internațional pentru abordările inovatoare pe care le generează. Competiția organizată de grupul ALUMIL se adresează comunității globale de arhitecți și m-aș bucura ca printre concurenți să se numere cât mai mulți profesioniști din România, care să își prezinte propunerile", a declarat Marius Ioniță, director general Alumil Rom Industry.

Concursul ArXellence 3 urmărește selectarea de idei de proiectare pentru două obiective principale. Primul dintre acestea este crearea unui muzeu interactiv, care să prezerve memoria istorică a Insulei Gyaros, un spațiu de exil încă din perioada Romei antice și care și-a menținut menirea de destinație de recluziune politică până în 1974. În 2001, Ministerul Culturii a declarat Gyaros sit istoric.

Cel de-al doilea obiectiv al competiției internaționale de arhitectură organizate de ALUMIL este crearea unui centru de cercetare, care se dorește să devină un reper pentru dezvoltarea strategiilor de biodiversitate și a abordărilor inovatoare conexe în estul Mediteranei.

Startul efectiv al concursului ArXellence 3 a fost dat la începutul lunii iulie, iar înscrierile se închid pe 11 noiembrie 2024. Termenul limită de depunere a proiectelor este 14 aprilie 2025, iar rezultatele vor fi anunțate pe 21 mai.
Competiția ArXellence 3 se desfășoară sub patronajul Ministerului grec al Mediului și Energiei și al Ministerul elen al Culturii, iar partener strategic este Agenția națională pentru mediu natural și schimbări climatice.
 
Pentru mai multe detalii despre ArXellence 3, condițiile de participare și temele abordate puteți accesa site-ul competiției: https://www.alumil.com/arxellence3.

Persoană de contact:
Nicoleta Amarandei, nicoleta@tudorcommunications.com,  +40 740 828 879

Mai multe detalii și poze în link-ul atasat:
https://drive.google.com/drive/folders/1i-xDf3wLEmEezWcVcq0IE-2948yX4ha2

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc