BAV 2023: Răspunsuri la întrebări

1. Am urmarit prezentarea doamnei Lokko pentru BAV2023. Conceptul curatorial cu titlul “The Laboratory of the Future” se bazeaza mult pe relatia cu Africa, sau exemplul Africii in contextul mondial. In ce masura poate Romania sa se asocieze acestei teme? Si in ce masura trebuie cu adevarat sa o faca? Este dorit sa studiam relatia Romania-Africa?

Tema lansată de curatoarea expoziției centrale nu se impune pavilioanelor naționale, dar dă tonul întregii ediții și definește un anumit mod de a se raporta la mediul social și politic. Participanții la concursul de selecție au libertatea de a interpreta conceptul curatorial, fără să existe din partea organizatorilor dorința de a exploata relația Romania - Africa.


2. Exista o directie curatoriala si pentru pavilionul Romaniei in mod special, sau aceasta va fi propusa de participanti?

Asa cum se specifica și în regulamentul de concurs, participanții sunt invitați să definească propriul concept curatorial.


3. Pentru mine „viitorul” are mult de-a face si cu subiectul digitalizarii – un subiect care pare ca se integreaza bine sub titlul temei curatoriale propuse de Dna. Lokko. Nu am putut insa sustrage ascest aspect din dicursul dansei – In ce masura putem aborda acest subiect?

Participanții au libertate totala în elaborarea propunerii în măsura în care soluția propusă respectă Regulamentul de concurs.


4. Materialele folosite pentru pavilion trebuie sa vina din Romania?

Câștigătorii concursului de soluții sunt responsabili de executarea și punerea în operă a soluției alese câștigătoare și au libertatea să lucreze cu parteneri din România sau din străinătate.


5. Cat timp vom avea la dispozitie pentru punerea in opera a pavilionului (durta santierului)?

După anunțarea câștigătorului, echipa selectata este obligata sa finalizeze procedurile administrative în vederea semnării contractului de comanda, după care poate sa înceapă producția expoziției, care trebuie să fie finalizată până la data de 16 mai 2023.


6. Ne puteti pune la dispozitie un 3D al pavilionului? Sau se poate organiza o scanare 3D?

Pe site-ul Ministerului Culturii sunt puse la dispozitie desene 2D cu pavilionul (planuri, sectiuni, fatade) pe baza cărora se poate realiza modelul 3D al pavilionului.


7. Echipa noastră ar dori o clarificare legată de Articolul 18/Capitolul 3 din Regulamentul de Concurs în care se menționează faptul că prezența unui arhitect este obligatorie. Prin arhitect se face referire la cineva care are drept de semnătură din partea OAR ori este suficientă atestarea din partea Universității (diplomă pe care este menționat de altfel, titlul de mai sus)?

În vederea semnării contractului cu organizatorii este nevoie de o persoana juridică înregistrată în România, iar din echipă trebuie să facă parte un arhitect cu toate drepturile de funcționare în România, adică cu stagiatura terminată și cu examenul OAR promovat, nu numai studiile universitare încheiate. Acest arhitect poate să fie asociat, angajat sau doar colaborator contractat pentru acest proiect al persoanei juridice care va semna contractul de comandă cu organizatorii (firmă, asociație sau fundație).

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc