Publicat: 30 septembrie 2015, ultima actualizare: 1 octombrie 2015

Bienala de Arhitectură - Transilvania 2015 (3-19 octombrie - Cluj Napoca)

Arhitecții din Transilvania își dau întâlnire în această toamnă la Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2015. Evenimentul va avea loc între 3 și 19 octombrie, la Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială a Bienalei va avea loc pe 3 octombrie, la Hotelul Continental, cu vernisajul Expoziției-concurs Bienala de Arhitectură Transilvania 2015.

Scopul evenimentului este de a aduce arhitectura în atenția opiniei publice, de a promova excelența în arhitectură și de a forma publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

În cadrul Bienalei vor fi organizate expoziții, conferințe, workshop-uri, dar și o expoziție-concurs, cu scopul de a promova cele mai reușite exemple de practică profesională, în urma căreia vor fi acordate premiile BATRA 2015.

Tema aleasă pentru ediția din acest an, ”Memorie și comunicare” va fi abordată de arhitecți români și străini recunoscuți pe plan internațional în cadrul conferinței BATRA 2015. Potrivit arhitectului Guttmann Szabolcs, președintele Ordinului Arhitecților din România Filiala Transilvania (OART), ”memoria leagă obiectul de arhitectură de trecut, iar comunicarea îl leagă de viitor”.

JURNALIȘTII ȘI CLIENȚII IDEALI, PREMIAȚI

Noutatea Premiilor BATRA 2015 este secțiunea referitoare la arhitectura în mediul rural, introdusă ca și categorie de concurs. Alte categorii includ: arhitectura locuinței, a dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, a patrimoniului cultural, arhitectura spațiului interior, etc.

De asemenea, tot o premieră o reprezintă faptul că, în această ediție a Bienalei, nu vor fi premiați doar arhitecții, ci și beneficiariilucrărilor de arhitectură (clienți, persoane fizice, juridice sau institiții publice) și jurnaliștii care scriu despre arhitectură. Astfel, una din categoriile speciale este premiul pentru beneficiarul ideal. Pentru această secțiune, arhitecții sunt rugați să nominalizeze beneficiarii cu care au avut o bună colaborare și să trimită o scurtă motivare pentru alegerea făcută. De asemenea, se acordă premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți.

ZIUA ARHITECTULUI, SĂRBĂTORITĂ PE 5 OCTOMBRIE

Un eveniment important din cadrul BATRA 2015 este Ziua Arhitectului, care va fi sărbătorită pe 5 octombrie, prin inaugurarea plăcuței comemorative Pákey Lajos, arhitect șef al orașului Cluj în primele decenii ale secolului al XX-lea și prin celebrarea a 45 de ani de existență a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca.

JURIU INTERNAȚIONAL, NUME MARI ALE ARHITECTURII MONDIALE

Premiile BATRA 2015 sunt acordate de către un juriu format din arhitecți consacrați din țară și străinătate:

DESPRE BIENALA DE ARHITECTURĂ TRANSILVANIA

Bienala de Arhitectură Transilvania este organizată de Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, în colaborare cu filialele Alba, Bihor, Nord-Vest, Satu-Mare, prin programul de finanțare OAR a filialelor pentru evenimente, pe bază de regulament propriu și autonomie în organizare.

Din echipa de organizare a evenimentului fac parte:

Expoziția este itinerantă

3 ocrombrie – 19 octombrie 2015 Cluj-Napoca
22 octombrie – 5 noiembrie 2015 Baia Mare
9 noiembrie – 23 noiembrie 2015 Satu Mare
26 noiembrie – 10 decembrie 2015 Alba Iulia
14 decembrie – 28 decembrie 2015 Oradea
1 martie – 27 martie 2016 Zalau
1 aprilie – 27 aprilie 2016 Bistrița
*datele evenimentelor din itinerare pot varia

Mai multe detalii la

http://batra.ro/

http://batra.ro/tema/

http://batra.ro/program/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc