Publicat: 16 martie 2017

Conferința Literatura și orașul: un „catalog al formelor posibile”, Muzeul Municipiului București, joi 16-31 martie, orele 18.30

Muzeul Municipiului București vă invită să luați parte la ediția de primăvară a conferințelor săptămânale organizate la Palatul Suțu. Seria de conferințe debutează  joi, 16 martie 2017, de la orele 18.30, cu o prezentare susținută de către Dr. Andreea Răsuceanu, scriitoare și critic literar, având ca temă Literatura și orașul: un „catalog al formelor posibile”.

„Există, între literatură și oraș, o serie de nebănuite, imperceptibile legături insuficient exploatate până acum. Dacă literatura dezvăluie o altă modalitate de raportare la spațiul urban, reciproca e și ea valabilă: orașul îl învață pe cel care îl citește să înțeleagă altfel literatura.” - Dr. Andreea Răsuceanu

Andreea Răsuceanu a publicat trei cărți despre legăturile care se creează între oraș și literatură: Cele două Mântulese (Editura Vremea, 2009), Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Editura Humanitas, 2013) și Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (Editura Humanitas, 2016). Pentru cel de-al doilea volum a primit Premiul Tânărul critic al anului 2013. Totodată, este coautoare a volumelor Bucureștiul meu (coord. Gabriela Tabacu, Editura Humanitas, 2016), Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (coord. Dan Lungu, Amelia Gheorghiță, Editura Polirom, 2014), Bookătăria de texte și imagini 2, (coord. Florin Bican, Editura Pandora-M, 2016), Ferestre din București și poveștile lor (carte construită de Cătălin D. Constantin, Editura Peter Pan ART, 2015).

În anul 2015 a lansat proiectul „Povești citadine”, o emisiune difuzată de TVR 2 despre diferite locuri din București, așa cum apar acestea în istoria orașului și în literatură.

 

Conferințele vor continua astfel în luna martie:

·      Joi, 23 martie 2017, orele 18.30: Ontologiile etnice românești. Între „metafizicile ciobănașului” și „neantul valah” cu Sorin Antohi (istoric, eseist și jurnalist)

·      Vineri, 31 martie 2017, orele 18.30 : „La Casa Lumei Elegante” cu Dr. Maria-Camelia Ene (Muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București) și Dr. Adrian-Silvan Ionescu (Directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”)

*Cu ocazia acestei conferințe, programul de vizitare al muzeului va fi prelungit până la orele 21.00.

Conferințele sunt coordonate de către Dr. Cătălin D. Constantin.

Intrarea costă 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor deschise la Palatul Suțu, în termen de 30 zile.

Expoziții deschise la:

Palatul Suțu(Bd. I.C. Brătianu nr. 2), marți – duminică, orele 10.00 – 18.00

·       Mărturii fotografice ale cutremurului din 4 martie 1977

·       Pinacoteca Bucureștiului – un proiect interbelic

·       Vindecări miraculoase - Theodor Pallady

·       Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

·       Fotografii din Bucureștiul interbelic marca Ebner

·       Timpul orașului

 

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

·       Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute

·       În apropierea sfinților – Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani (corpul Lapidarium)

 

Muzeul de artă populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1), miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00

·       Frații Minovici – pionierat medical și univers spiritual

·       Semne și simboluri - Viziuni apophenice în domeniul fractalic

 

Muzeul George Severeanu(Str. Henri Coandă nr. 26), marți – duminică, orele 10:00-18:00

·       Obiecte preistorice din colecția Severeanu

·       Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

 

Vizitați și:

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16), miercuri – duminică, orele 10:00-18:00

Muzeul Victor Babeș(Str. Poet Andrei Mureșanu 14A), marți – duminică, orele 10:00-18:00

Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 iunie nr. 36-38), marți – duminică, orele 10:00-18:00

Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), miercuri – duminică, orele 10:00-18:00

 

Participați la:

Observații astronomice și prezentări de Planetariu (Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu - Bd. Lascăr Catargiu nr. 21)

 

Alte detalii: www.muzeulbucurestiului.ro

https://www.facebook.com/MuzeulMunicipiuluiBucuresti 


 Muzeul lunii la Muzeul Municipiului București

 

Muzeul Municipiului București lansează noul program intitulat Muzeul lunii, începând din luna martie 2017. Acest demers își propune să aducă în atenția publicului opt unități aflate în componența Muzeului Municipiului București. Printre acestea se numără Casa Filipescu-Cesianu, Palatul Suțu, Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, Muzeul de artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, Muzeul George Severeanu și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 

Luna martie este dedicată Casei Filipescu-Cesianu și vă invităm astfel să participați la un concurs de fotografii în urma căruia se va organiza în luna mai, de Noaptea Muzeelor, o expoziție în aer liber. Realizată cu sprijinul comunității, expoziția „Chipurile orașului - moștenire și destin” se dorește a fi o poveste în imagini despre prezentul și trecutul orașului București. Detalii despre acest concurs sunt disponibile pe pagina de facebook a Casei Filipescu-Cesianu. Vor avea loc și activități pentru copii, cu titlul „Despre copilărie”, în expoziția Muzeul Vârstelor. Acestea se vor continua și în luna aprilie la Palatul Suțu. Tot în luna martie va avea loc spectacolul Întâlnire cu Shakespeare, în mansarda Casei Filipescu-Cesianu.

 

Programul Muzeul lunii se va desfășura de-a lungul întregului an și se vor organiza concursuri, activități educative și conferințe tematice.

Detalii: http://muzeulbucurestiului.ro

Facebook: https://www.facebook.com/CasaFilipescuCesianu/  și

eventul https://www.facebook.com/events/1470416642982174/  

Totodată, Muzeul Municipiului București este onorat să se numere printre organizațiile nominalizate la Premiile Radio România Cultural, secțiunea Educație, datorită primei expoziții cu profil antropologic din țară: „Muzeul vârstelor – de la copilărie la senectute”.  Acest proiect unic este o poveste despre intimitate și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz. Premierea celor mai reușite proiecte culturale din anul 2016 va avea loc luni, 20 martie 2017, pe scena Teatrului Odeon.

Afis Concurs "Chipurile orasului"

Expozitia Muzeul Vârstelor - de la copilărie la senectute

Casa Filipescu-Cesianu 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc