Publicat: 8 octombrie 2024

Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2024 la București: S-au anunțat 5 Grand Prix și Premiul Publicului

București, 7 octombrie 2024

Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu  / Premiile Europa Nostra 2024, cea mai înaltă distincție acordată pentru patrimoniu din Europa, au fost celebrați în această seară printr-un eveniment de profil înalt desfășurat în clădirea iconică a Ateneului Român din București. Ceremonia de Decernare a Premiilor pentru Patrimoniu din acest an a fost co-găzduită de Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și de prof. dr. Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Ceremonia a reunit aproximativ 800 de profesioniști în domeniul patrimoniului, voluntari, entuziaști și susținători din întreaga Europă. Printre oaspeții de onoare s-au numărat prof. dr. Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial; Raluca Turcan, Ministrul Culturii din România; și Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei. Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024, care se desfășoară la București între 6 și 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra și co-finanțat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa, domnul Klaus Iohannis.

În cadrul Ceremoniei de acordare a premiilor, au fost anunțați cei cinci laureați ai Grand Prix-ului și câștigătorul Premiului Publicului 2024, fiecare primind un premiu în valoare de 10.000 de euro. Câștigătorii Grand Prix-ului au fost selectați din rândul celor 26 de câștigători din acest an, din 18 țări europene, de către Consiliul Europa Nostra, pe baza recomandării unui juriu independent de experți.

Cei cinci laureați ai Grand Prix-ului 2024 sunt:

Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA  

Câștigător Grand Prix al categoriei Conservare și Reutilizare Adaptivă

Acesta este un proiect de renovare unic pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, fondată în 1792 și care a fost în funcțiune timp de peste 200 de ani. Prin eforturile foștilor mineri, ale orașului Rybnik, statului polonez și fondurilor UE, complexul a fost salvat și adaptat pentru noi scopuri, ca centru cultural și recreativ.

Biserica Saxonă din Alma Vii, ROMÂNIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Conservare și Reutilizare Adaptivă

Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie și meșteșug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a și consolidat comunitatea locală și a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii și Granturi EEA, a fost coordonat de Fundația Mihai Eminescu.

Schema clădirilor agricole tradiționale, IRLANDA  

Câștigător Grand Prix al categoriei Educație, Formare și Competențe

Principalul obiectiv al acestui proiect național este de a ajuta fermierii să recunoască valoarea culturală a clădirilor agricole tradiționale. Participanții sunt sprijiniți în dobândirea abilităților necesare pentru a efectua reparații menite să readucă clădirile la funcționalitate. De la înființarea proiectului, în 2008, peste 1000 de clădiri au fost reparate. Acesta a fost inițiat de Consiliul Patrimoniului în parteneriat cu Departamentul Agricultură, Alimentație și Marină al Guvernului Irlandez, fiind co-finanțat de Guvernul Irlandez și Uniunea Europeană prin Programul de Dezvoltare Rurală al Irlandei.

Reabilitarea Cetății Tsiskarauli de către Cetățeni, Akhieli, GEORGIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Implicarea și Conștientizarea Cetățenilor  

Pe parcursul a trei ani, 46 de cetățeni georgieni și internaționali au lucrat alături de experți tehnici și meșteșugari tradiționali pentru a restaura Cetatea Tsiskarauli. Proiectul a crescut nivelul de conștientizare a valorii patrimoniului georgian în cadrul patrimoniului european. Organizația Internațională a Fondurilor Naționale (INTO) a fost partenerul principal, colaborând strâns cu Organizația Fondurilor Naționale a Georgiei, REMPART (Franța) și Fundația Castelului Chudow (Polonia). Proiectul a fost susținut printr-un grant acordat de ALIPH – Alianța internațională pentru protecția patrimoniului în zone de conflict.

Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, CROAȚIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului  

Această asociație a societății civile a finanțat și finalizat proiecte de cercetare și conservare a monumentelor din Dubrovnik, inclusiv zidurile orașului, încă din 1952. Societatea a fost implicată activ în includerea Centrului Vechi din Dubrovnik pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979. De atunci, a jucat un rol esențial în asigurarea protecției și îmbunătățirii acestui loc excepțional.

Reabilitarea remarcabilă a Bisericii Saxone din Alma Vii, ROMÂNIA este marea câștigătoare a anului 2024: a primit atât un Grand Prix, cât și Premiul Publicului 2024. Această inițiativă impresionantă a obținut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Iliana Ivanova, Comisar European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat: „Patrimoniul cultural este fundamentul identității și diversității Europei. Felicit călduros câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2024 pentru realizările lor extraordinare. Acestea sunt o dovadă a puterii patrimoniului de a inspira inovația, de a promova implicarea comunității și de a sprijini dezvoltarea sustenabilă pe continentul nostru. Aceste proiecte evidențiază importanța protejării moștenirii noastre culturale comune, adaptând-o în același timp la provocările viitorului, în beneficiul generațiilor viitoare.”

Prof. dr. Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra, a spus: „Sunt încântat să fiu la București pentru această seară de celebrare a celor mai bune proiecte de patrimoniu și a celor mai inspirați campioni ai patrimoniului – atât persoane, cât și organizații – din întreaga Europă. Câștigătorii Premiilor Europene ale Patrimoniului / Premiile Europa Nostra 2024 evidențiază valorile multiple ale patrimoniului pentru societatea, mediul și economia Europei. Patrimoniul cultural este o resursă prețioasă care trebuie gestionată cu atenție, astfel încât să putem beneficia de numeroasele sale avantaje, atât pentru generațiile prezente, cât și pentru cele viitoare. Felicit din toată inima toți câștigătorii, în special laureații Grand Prix și câștigătorul Premiului Publicului.”

Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu a inclus momente muzicale în interpretarea ansamblului simfonic românesc Violoncellissimo, condus de prof. Marin Cazacu. Ceremonia are loc anual în cadrul Summit-ului European al Patrimoniului Cultural. Co-finanțat de Uniunea Europeană, Summit-ul de la București este organizat de Europa Nostra în colaborare strânsă cu Ministerul Culturii din România, Primăria București, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Monumentum, Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociația ARCHÉ și alte organizații și parteneri din domeniul patrimoniului cultural, atât publici, cât și privați.

Apelul de înscrieri pentru ediția din 2025 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu  / Premiile Europa Nostra este deschis. Aplicațiile pot fi depuse online via www.europeanheritageawards.eu până la 20 noiembrie 2024.

Mai multe informatii - in comunicat.Fotografii de la eveniment sunt la linkul de mai jos și urmeaza sa fie adaugate si altele in intervalul urmator:

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc