Comunicat de presa ANUC ianuarie 2010

ALIANTA NATIONALA A UNIUNILOR DE CREATORI (ANUC) : intalnire cu MMFPS

COMUNICAT DE PRESA

În data de 25 ianuarie 2010, Senatorul PD-L Radu F. Alexandru a organizat, la sediul Senatului României, o întrevedere de consultare între Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, domnul Mihai Seitan, si membrii Consiliului de conducere al Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori (ANUC), format din presedintii uniunilor Arhitectilor, Artistilor Plastici, Cineastilor, Compozitorilor si Muzicologilor, Scriitorilor si UNITER. Cu doua saptamâni înainte, ANUC adresase Premierului Emil Boc, presedintilor Comisiilor pentru Cultura ale Parlamentului, ministrilor Muncii, Culturii si Finantelor o scrisoare prin care îsi manifesta profunda îngrijorare fata de introducerea contributiei obligatorii la asigurarile sociale din veniturile provenite din drepturi de autor si drepturi conexe, conducând la o saracire a creatorilor de arta si artistilor interpreti si, indirect, la posibilitati diminuate în sustinerea financiara de catre Stat si mediul privat a actului artistic si de cultura.

Ministrul Seitan a explicat celor prezenti ca în proiectul privind sistemul unitar de pensii publice la care a lucrat Ministerul pe care îl conduce s-a dorit respectarea principiilor unui cadru legal european al sistemului public de pensii, cuprinderea asadar a tuturor celor care realizeaza venituri cu scopul asigurarii pensiei indiferent de domeniul sau forma de activitate. S-a subliniat faptul ca obligativitatea platii CAS în cuantum de 30,8% din suma bruta va fi aplicata numai celor ce realizeaza venituri exclusiv din proprietate intelectuala, adica nu sunt salariati sau pensionari, si va fi limitata la un venit brut pe un an calendaristic echivalent cu patru salarii medii brute pe economie.

Reprezentantul Executivului a asigurat presedintii uniunilor de creatori ca actele normative care reglementeaza recunoasterea si pretuirea rolului si meritelor artistilor si oamenilor de cultura în societate vor fi pastrate în continuare.

În încheierea discutiilor s-a convenit asupra unei colaborari între specialistii din minister si reprezentantii uniunilor de creatori în vederea gasirii de solutii pentru îmbunatatirea statutului economic si social al creatorilor de arta si artistilor interpreti pe masura ce societatea va disponibiliza resurse sporite pentru sustinerea artelor si culturii.

Consiliul de conducere al ANUC

Peter Derer, Presedinte UAR

Dumitru Serban, Presedinte UAPR

Mihnea Gheorghiu, Presedinte UCIN

Octavian Lazar Cosma, Presedinte UCMR

Nicolae Manolescu, Presedinte USR

Ion Caramitru, Presedinte UNITER

Pentru conformitate si informatii:

Monica Lotreanu, director executiv, 0722309756, monica.lotreanu@gmail.com

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc