Conferința De-a arhitectura TALKS și Gala Voluntarilor De-a arhitectur, 1 aprilie

Vă invităm la a treia ediție a conferințelor De-a arhitectura Talks și la prima ediție a Galei Voluntarilor De-a arhitectura!

Dragii noștri,

Conferința De-a arhitectura TALKS, aflată la ediția a III-a, este o oportunitate de întâlnire directă a unor oameni interesați de educația de arhitectură și mediu construit pentru copii și tineri. Invitați din România, dar și Germania, Finlanda și Japonia vor prezenta motivațiile și experiențele de lucru, exemple de bună practică în contextul definit de politici publice de arhitectură și de educație. Vom înțelege împreună de ce este atât de important să investim cu toții resurse, creativitate, pasiune, energie, timp, în educația în arhitectură.

Vă invităm așadar pe 1 aprilie, de la ora 13:30, arhitecți, urbaniști, profesioniști ai mediului construit, alături de cadre didactice, cercetători în științele educației, companii într-o discuție între oameni „mari” despre cum să formăm, prin arhitectură, pe cei „mici”, ca buni locuitori ai orașelor de azi și de mâine.

Gala Voluntarilor De-a arhitectura este un eveniment ce se va desfășura o dată la cinci ani, iar ediția acestui an este o premieră absolută. Vom avea ocazia să mulțumim și să premiem munca arhitecților din marea echipă De-a arhitectura, care, săptămână de săptămână, 5 ani de zile, au făcut voluntariat la școli sau în activitățile de organizare ale Asociației. Sunt arhitecții care au pus multă pasiune în joc, multă creativitate, au stimulat copiii să își dezvolte imaginația, au sădit semințe ale cunoșterii, care în timp vor înflori.
 
Mulțumim deci celor peste 250 arhitecți din toată țara, fără de care nu reușeam să ducem arhitectura în școli și să construim prin educație! Prin parteneriatul cu peste 500 de profesori, joaca, experimentul și creativitatea au fost luate în serios. Le mulțumim tuturor și vă invităm să îi cunoașteți și aplaudați pe 1 aprilie, ora 18:00.
 
Participarea la Conferință este gratuită.

RSVP: Confirmările participării se primesc până la data de 24 martie 2017, la adresa: raduramonaelena@gmail.com

Program eveniment:
⌂ 13:30-14:00: Accesul la Conferința De-a arhitectura TALKS, ediția III
⌂ 14:00-18:00: Conferința De-a arhitectura TALKS, ediția III
⌂ 18:00-18:30: pauză
⌂ 18:30-21:00: Gala Voluntarilor De-a arhitectura
⌂ 21:00-22:00: Party & socializare

Locul de desfășurare al evenimentului: Palatul Universul - Talent Garden, Corp B, mezanin, str. Ion Brezoianu, nr. 23-25, București

Vă așteptăm!

Echipa De-a arhitectura

Detalii aici

Invitații De-a arhitectura Talks III - unconference

Pihla Meskanen
PIHLA MESKANEN este architect și pedagog și este unul din membrii fondatori ai Școlii de Arhitectură pentru copii și tineri ARKKI. Coordonează de 23 de ani această școală. A creat materiale educaționale, evenimente, rețele pentru că ea crede cu convingere că cetățenii educați și implicați în arhitectură ne pot ajuta pe toți să luăm decizii mai bune despre cadrul nostru de viață. Promovează educația de arhitectură ca parte din curriculum pentru școala primară peste tot în lume tocmai pentru că, prin arhitectură, avem spații și locuri în care trăim și care ne infuențează viața.

În prezent, Pihla este directorul comitetului de coordonare al unei asociații internaționale care promovează educația de arhitectură: PLAYCE.
Junko Taguchi 
JUNKO TAGUCHI este cercetător la Centrul de cercetare avansată în știință și tehnologie (RCAST) al Universității din Tokyo. Coordonează cercetări în cadrul Atelierului Rocket Arch Design din cadrul acestui centru de cercetare, împreună cu arhitectul Miru Rokkaku, despre modul în care copiii interacționează cu mediul din jur și cu AR – Augmented Realities și alte tehnologii prin Gaming.

A lucrat timp de 5 ani și jumătate ca asistent în Școală de Arhitectură pentru copii din Ito Juku. Această Școala de arhitectură pentru copii (organizație non-profit fondată de Toyo Ito) oferă un program pe durata unui an pentru copiii care vor să învețe lucruri esențiale despre arhitectură și orașe. În cei 6 ani de operare, și mulțumită în special asistenților care predau acolo (studenți sau absolvenți), programul educațional și rezultatele s-au dezvoltat treptat.
Jaana Räsänen
JAANA RÄSÄNEN are un masterat în arhitectură și a urmat și cursuri de pedagogie. De la absolvire, a promovat educația de arhitectură pentru copii și tineri: ca educator, ca profesor la Arkki - Școala de Arhitectură pentru Copii și Tineri, ca artist sprijinit de Consiliul Artelor din Uusimaa. În prezent, este consultant pe educație la Centrul de Informare despre Arhitectură din Finlanda. Provocarea din acest moment este să organizeze cluburi de după-amiază în școli primare și gimnaziale sau cursuri de arhitectură în școli de arte vizuale. În toate aceste activități, mediul construit este văzut ca mediu de învățare, iar copiii și tinerii sunt utilizatori și constructori ai spațiului urban.

Jaana este membru al Consiliului Național de Educație din Finlanda, în grupul de lucru care pregătește reforma curriculară pentru educația de bază în arte.
Angela Million Uttke
ANGELA MILLION UTTKE predă Design Urban și Dezvoltare Urbană la Universitatea Tehnică din Berlin și este profesor invitat la Universitatea de Stat din Michigan, SUA. A lucrat anterior ca cercetător la Institutul de Politici Urbane (DIFU) în Berlin și la Universitatea Tehnică din Dortmund. A studiat design și planificare urbană în Germania, Spania și Statele Unite. Are diplomă de inginer de la BTU Cottbus și doctorat de la TU Dortmund. Cercetarea ei se concentrează pe design-ul urban participativ și pe cultura planificării și a construirii (Baukultur), cu un interes special în abordarea orașului ca instrument educațional pentru copii și tineri. Mai mult, cercetările sale asupra design-ului explorează felurile în care se dezvoltă infrastructura multi-funcțională. Folosind experiențele directe din clasă, Dr. Million a studiat modul în care se poate preda design-ul urban și comunicarea vizuală în planificare.

Angela este membru fondator al JAS - Jugend Architektur Stadt e.V.
Poster
Membrii biroului de arhitectură POSTER vor vorbi despre experiența lor în cadrul programului „De-a arhitectura Povestită” (un program sponsorizat de YTONG la mai multe ediții).
 
Poster este un birou mic cu vise mari. Au făcut case și blocuri în România și în Franța. Participă la concursuri, iar pe unele le și câștigă. Se implică în practica de arhitectură, dar și în cercetări teoretice și investigații academice. Au participat la anuale și bienale de arhitectură în România, Grecia, Serbia. Fac parte din jurii de concursuri și sunt onorați să fie invitați să predea la facultăți din România și din alte țări, precum Elveția, SUA, Maroc și Italia.
 
Poster este un prieten al Asociației De-a Arhitectura pentru că îi înțelege pe copii. Ca și copiii, Poster se bucură să înceapă un nou proiect și să îi cunoască pe beneficiari, să viseze, să facă locuri minunate.
 
Poster este colaborarea dintre IRINA MELIȚĂ, ȘTEFAN SIMION și colegii și colaboratorii lor.
Bogdan Zaim
BOGDAN ZAIM este inginer constructor, coordonator al Departamentului de Construcții lemn și Terase din cadrul Holver București, cu experiență de peste zece ani în proiectarea structurilor din lemn, va vorbi despre un mod inovativ de a comunica pe tema construcțiilor din lemn, dar și despre pasiunea acestei companii pentru lemn și pentru beneficiile construcțiilor din lemn.
Cătălina Ulrich
CĂTĂLINA ULRICH este profesor universitar la FPSE - Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București. Este specializată pe tema învățării prin proiect, a metodelor interactive de predare și învățare. A fost coordinator sau expert în numeroase proiecte de cercetare aplicată și fundamentală pe teme legate de creșterea calității serviciilor educaționale, principii și bune practici în educația timpurie, impactul tehnologiilor video în educație, etc.
 
În prezent, pe lângă cursurile de la licență și master, lucrează ca expert (responsabil materiale educaționale, cercetător și formator) în proiectul RODAWELL - Romanian Danish Center for Children Wellbeing, proiect finanțat de VELUX Foundation.
 
Cătălina este și autorul unei publicații recente dedicată temei învățării prin proiect, în care Programul „De-a arhitectura în orașul meu” este menționat ca exemplu.
Brîndușa Raluca Havași
BRÎNDUȘA RALUCA HAVAȘI, arhitectă absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, promoția 2002, asistent universitar în cadrul aceleiași facultăți până în 2014, în prezent doctorand cu tema de cercetare „Arhitectura și Copiii. Spațiul ca mediu de educație”.
Eugenia Drăgoi-Banciu
EUGENIA DRĂGOI-BANCIU, profesor de arte vizuale-grafică la Liceul de Arte Plastice, Timișoara.
Florin Enache

FLORIN ENACHE, arhitect, unul din inițiatorii proiectului #better, un demers care are ca obiectiv să explice și să crească astfel nivelul de calitate al mediului construit. După aproape 15 ani de experiență profesională ca arhitect, dar și în managementul unor companii multi-naționale, se implică în activități ale Ordinului Arhitecților din România pentru educație și pentru ameliorarea cadrului legislativ în domeniul construcțiilor.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc