Publicat: 4 iulie 2016

Conferințe „Construind Comunitatea”, ARCUB Hanul Gabroveni - marți 5 iulie, ora 18:30

Vă invităm la ARCUB Han Gabroveni marți de 5 iulie 2016, începând cu ora 18:30 pentru a discuta despre arhitecturi, comunități și direcții noi în design.

Invitații serii sunt José MATEUS, Mihai ROȘCA și Constantin PETCOU, membri în juriul Anualei de Arhitectură București 2016 / AAB2016.


Trei arhitecți din generații diferite, contexte diferite, cu activități diferite, cu abordări și proiecte diferite. Toți trei sunt invitați ca, alături de prezentarea lucrărilor lor, să răspundă unei singure întrebări comune: „Cât la sută comunitate?” În ce grad sau până la ce nivel o operă de arhitectură poate să răspundă atât constrângerilor beneficiarului, arhitectului, contextului construit, deja existent, dar și contextului social și comunitar. Cum aceste deziderate sunt expuse în mediul construit portughez, francez și românesc.

José Mateus, președintele juriului AAB2016, are o activitate largă în domeniul construcțiilor dar și educației, împreună cu Nuno Mateus, realizând o serie de proiecte definitorii pentru direcțiile contemporane portugheze în arhitectură. Dl. Mateus este președintele Societății Trienalei de Arhitectură Lisabona și profesor asociat la Institutul Tehnic Superior Lisabona. 

Mihai Roșca, tânăr arhitect brașovean, alături de Ondin Oprița, a realizat un proiect de mici dimensiuni, foarte apreciat și premiat la Bienala de Arhitectură din România, casa OM. Deși, de scară mică, casa exprimă un anumit spirit de foarte bună locuire, vecinătate și parcimonie, ingrediente necesare oricărei bunei comunități. 

Constantin Petcou, a fondat împreună cu Doina Petrescu, la Paris, biroul Atelier d'Architecture Autogérée, prin a cărui activitate a derulat o serie întreagă de proiecte de intervenție în spațiul public și în spațiul construit urban ce îmbină acțiunea de tip social cu urbanismul participativ și cercetarea de arhitectură. Foarte premiat prin lucrările sale, AAA constituie unul din grupurile pariziene cele mai interesante și mai actuale în abordări.

Alături de cei trei arhitecți, Ionuț Hurmuzachi, inginer în cadrul grupului Wienerberger, vă propune o discuție despre materiale și tehnologii inovative în zona construcțiilor de locuințe. 
Seara se va încheia cu o degustare de vinuri portugheze și franțuzești.
Accesul la eveniment este gratuit.
Evenimentul este susținut de WINERBERGER și SEMMELROCK.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc