In Memoriam - arhitect Cristian Constantin Apostolescu

Un membru al Uniunii Arhitecților din România - Filiala Bacău-Neamț - a plecat dintre noi.

Arhitect CRISTIAN CONSTANTIN  APOSTOLESCU

n.Câmpulung Muscel, Argeș - 29.04.1946 - d. Piatra Neamț - 09.05.2023.

Cu permisiunea soției dumnealui, transcriem aceste rânduri...

”S-a născut în primăvara anului 1946, pe 29 Aprilie, din părinți intelectuali și creștini, Constantin și Zenovia.

Câmpulung Muscel, orașul boierimii și prima capitală a Țării Românești, a fost și cuibul nașterii Domnului lui Cristian Apostolescu.

Tot aici a făcut și primii pași la școală, absolvind Liceul „Dinicu Golescu”, fiind un împătimit și studios elev, mare iubitor de frumos, de Istorie, de Geografie, de cultura românească, de cultură în general.

Și așa, studios și îndrăgostit de frumos a rămas toată viața sa !

A ales o profesie, o meserie unde să poată sădi semințele creativității sale și vastei sale culturi – ARHITECTURA !

În 1973, anul nașterii primului său copil, Mădălina – Crenguța, era deja de un an absolvent al Institutului de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, din București.

După doar un an de stagiatură la Botoșani, tânărul arhitect Cristian Apostolescu primește un post de mare răspundere, acela de Arhitect Șef al Municipiului Piatra Neamț.

Se stabilește în Piatra Neamț împreună cu soția sa Viorica, pe care a iubit-o atât de mult, încât a urmat-o în Moldova, strămutându-se din locul nașterii și copilăriei sale.

În anul 1977 se naște cea de a doua fetiță a familiei, urmând cei mai înfloritori și frumoși ani ai carierei și familiei sale. Miruna, a doua sa fiică s-a îmbolnăvit la numai patru ani și de atunci, viața familiei Apostolescu a urmat un curs al unei Cruci deloc ușoare.

Firea lui Cristian era rebelă și creativă, dorindu-și cu încăpățânare să rămână firesc, uman, familist, oricât de grea i-a fost viața de foarte multe ori.

Eșecurile profesionale, fiind dat la o parte din cauza convingerilor sale de dreapta în timpul regimului comunist, l-au doborât sufletește de multe ori, însă de fiecare dată, umanitatea sa, credința în Dumnezeu și încrederea în Familie l-au ajutat să se ridice.

A lăsat în urma sa două fiice, pe care le-a format într-un mod autonom și liber, astfel încât Mădălina – Crenguța a devenit antreprenor și consultant în științe economice și afaceri. Are și ea un băiat, Călin, care, ce să vezi, iubește Arhitectura, iar Miruna, fiica cea greu încercată de boală de mai bine de patruzeci de ani, este acum RASOFORA, îmbrăcată în haină monahală, în obștea de la Paltin, Petru Vodă.

Părintele duhovnic al familiei Apostolescu și îndelung sfătuitorul de-a lungul anilor de suferință, Sfântul și Bunul Părinte Iustin Pârvu, alături de care, astăzi, sufletul lui Cristian Constantin urcă la Domnul !

Domnul să-l ierte și să-l așeze în Lumină, cu Drepții Săi !

Soția, Viorica Apostolescu ”

Transmitem sincere condoleanțe ! Dumnezeu să-l ierte ! 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc