Publicat: 28 februarie 2018

Expoziție de grafică satirică...și alte marafeturi, “GÂNDURI RÂsLEȚE”, Cristian Mihăilescu, miercuri 14 martie, ora 17.00 în Calderon 48

Expoziție de grafică satirică...și alte marafeturi, “GÂNDURI RÂsLEȚE”

Vernisaj 14.03.2018, ora 17:00

autor Cristian Mihăilescu

La Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România se deschide în perioada 14-25.03.2018 expoziția personală a caricaturistului-editorialist Cristian Mihăilescu. După participări la zeci de expoziții de grup cu teme preponderent axate pe satira politică această expoziție personală aduce în actual ceea ce ne înconjoară, moravurile, obiceiurile, omenescul, viața în ansambul ei cu micile și marile izbânzi.

Cristian Mihăilescu  a debutat în 1968 în revista “AMFION” alături de Mihai Pânzaru-PIM și Sorin Postolache, fiind prezent cu caricaturi, de-a lungul a 50 de ani de presă, în aproape toate ziarele și revistele din România.

Inginer de profesie, a publicat în mod constant caricatură de situație în toate publicațiile de profil din România anilor 1970-1980, Urzica, Rebus, Flacăra sunt doar câteva nume consacrate. După 1990 și-a  urmat talentul și dorința de analiză politică prin intermediul caricaturii politice, devenind astfel caricaturist - editorialist la Baricada, Românul, Expres - Magazin, Ziua, Curentul, Monitorul, Adevărul, Gândul ca o prezență constantă în presa post-revoluționară.

În toți acești ani de activitate a publicat peste 10.000 desene în presa românească și internațională și are o intensă participare la expoziții din Romania și din afara ei.

Începând din 2005, Cristian Mihăilescu a fost titularul rubricii  “Gândul Rău”, din cotidianul “Gândul” unde i-au apărut peste 3500 de “gânduri rele” pâna în anul 2011 când ziarul a trecut online și a găzduit blogul personal al caricaturistului, intitulat “Gândul meu” și unde artistul publica o caricatură zilnic.

George Ostroveanu (Redactor-sef Profitul Agricol):

«De mai bine de cinci ani, săptămânal, Cristi Mihăilescu provoaca un zâmbet agricultorilor mari ori mici din toata țara. Agricultorilor, nu țaranilor! Căci Cristi a înțeles că agricultorii sunt cei care nu vând grâul cu Kilogramul, pentru colivă, ci aceeia care vând grâul cu Tona iar porcul în Carcasă. Ei, agricultorii ăștia, e harnici, e dăștepți, e bogați! Se prind la glume și le asteaptă în fiecare miercuri, în pag 8 din Profitul Agricol. Abonează-te la revista ca să te convingi! »

Mihai Milca (Redactor-șef Economistul):

«Caricatura practicată de  Cristi Mihăilescu se subsumeaza unui vechi adagio - ridendo câștigat mores - , are o funcție profilactică din punct de vedere moral și o finalitate civică reconfortantă. »

După lunga perioadă post decembristă în care caricatura de presă a fost manifestarea zilnică a artistului în fața experimentelor politico-sociale prin care am trecut cu toții, dar care în egală măsură l-a și consumat, expoziția de față este o supapă de manifestare artistică diferită. Sunt strânse, retrospectiv, gândurile umoristice care i-au jalonat existența și ca într-o radiografie au fost surprinse pe hârtie. În esență selecția de caricaturi ne arată grafic puterea de a te amuza de lucrurile mici, răslețe, acceptarea cursului vietii așa cum este ea și satirizarea greutăților.

Jacob Florea - Ziarul Financiar:

 „Cristian Mihăilescu e din stirpea celor care iau gluma în serios. Fără țâfnă și fără să devina vreo clipă scorțos, nedigerabil. El deslușește și exemplifică grafic „istoria clipei". Caricaturile lui se plasează chiar în miezul tare al clipei (politice, sociale etc.), dar, printr-o alchimie ciudată,  o depășesc. Asta le dă nu doar prospețime, ci trădează o subtilitate și o știință rară de a dezghioca anecdoticul din ceea ce rămâne”,

Nicolae Dan Fruntelată (Redactor-șef Românul, Ultima Soluție):

„L-am cunoscut la începutul anilor ’90 când am fost colegi la « ROMÂNUL » și « ULTIMA SOLUȚIE », două gazete vii pe care capitalismul sălbatic le-a ucis repede. L-am urmărit apoi în reviste și ziare. Cristi Mihăilescu a ajuns un nume în caricatura românească. Pentru că e talentat, deștept și cu umor iute, muntenesc. Pentru că arde frumos, în « Cuptorul cu lemne » al amintirii unui prieten comun, Sorin Postolache.

Pentru că a învățat să deseneze așa cum alții învață să respire.

Pentru toate astea și pentru că, nu-i așa ?, Cristi e prietenul meu. ”

Cristian Tudor Popescu:

“Cristian Mihăilescu e pe cale să ne convingă că în curând caricatura va înlocui editorialul”          

Florin Negruțiu, Redactor-șef adjuct, Gândul

 „Când vorbesc cu colegii mei de Cristian Mihăilescu îi spun Artistul. Când vorbim doar noi doi îi zic nea Cristi, pentru că ne știm de mult, de dinainte de Gândul. Oricât de nervos aș fi, prezența lui mă destinde. E singurul din redacție care are gume de șters, creioane colorate și carioci. Stă aplecat la biroul lui, ca un școlar conștiincios, atent să nu greșească vreo linie. De-aia îmi place mie de nea Cristi. Pentru că, de fiecare dată când îl văd, îmi amintește de copilărie.”      

Marius Nițu, Redactor-șef adjuct, Gândul

„O axiomă din lumea presei spune că o imagine bună face mai mult decât o mie de cuvinte. În lumea presei umoristice corolarul vorbei de mai sus spune că o caricatură bună face, în pagină, mai mult decât un articol din o mie de cuvinte. Cristi Mihăilescu, colegul meu de pagină de umor, e un caricaturist care, nu de puține ori, cu câteva trăsături de creion, ne „bate” articolele cu mii de semne.”      

Adrian Cercelescu, Redactor-șef adjuct, Gândul

 „Cristi are o deformație profesională: îl dor rinichii – zâmbește, ne taie rușii gazele – e vesel, îi strivim desenele ca să ne intre nouă mai mult text – (aproape că) râde. Vine deunăzi cu o mutră serioasă. A-au! Zic. E grav? După ce se codește îndelung, zice că da. Să scriu ceva despre el, da’ scurt. Păi, ce să scriu, Cristi? Când mi-ai făcut caricatura pentru pagina de umor, mi-am dat seama că am chelit. E! Asta înseamnă caricaturist-portretist.”                  

Pe scurt:

Expoziții personale:  Constanța – sept. 2000 / București, Cuptorul cu lemne - iunie 2002, ianuarie 2009 / Urziceni, dec. – 2002, dec.2003, dec 2005 / Turceni – octombrie 2009 / Târgu-Jiu-octombrie2010 /  Câmpulung  Muscel - sept. 2011.

Premii: Premiul Salonului Caricaturii de Presă Galați - decembrie 2004; Salonul de caricatură de presă – 2005;   / Premiul Clubului Român de Presă – aprilie 2007 ; Premiul Salonului național de caricatură „Ion Cănăvoiu”- 2010;  / Premiul II sectiune Portret – Urziceni dec 2011; Premiul I-Salon Urziceni – 2012; Mențiune-Salon Urziceni 2013; Mențiune-Baja (Ungaria) 2014; Premiul II-Salon Urziceni 2014; Mărul de aur-Salon Bistrița 2015; Premiul CUB-Salon Suceava­­­ 2017.

Organizator al circuitului de expoziții de caricatură al ziarului ZIUA – 1994;

Ilustrator al ciclului de cărți pentru copii Poveștile Humuleștilor – Editura Ager.

Cristian Mihăilescu este unul din cei 7 caricaturiști care reprezintă România în catalogul publicat de Osvaldo  Macedo de Sousa cu lucrări realizate de peste 100 de caricaturiști din țările Uniunii Europene.

Expoziția e deschisă între 14 – 25 martie 2018 la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România, str. Jean Louis Calderon nr 48.

Contact și RSVP: 0745.396.795

E: cristian.mihailescu@yahoo.com;

http://cristianmihailescu.blogspot.ro/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc