Dambovita Center

POZITIA UNIUNII ARHITECTILOR DIN ROMANIA FATA DE PROIECTUL„DAMBOVITA CENTER"

Colegiul director al Uniunii Arhitectilor din Romania, cercetand informatiile disponibile referitoare la proiectul „Dambovita Center", aflat in faza de discutie publica, constata urmatoarele:

Ideea de parteneriat public-privat intre institutiile statului si investori privati este salutara. Acest sistem de operare permite in tarile avansate realizarea intereselor comunitatii, favorizand in acelasi timp initiativa privata.

Proiectul „Dambovita Center" ar reprezenta cea mai importanta operatie arhitectural-urbanistica din Romania ultimilor douazeci de ani. Datorita pozitiei foarte centrale si a suprafetei libere disponibile, exista un potential enorm pentru rezolvarea unor cerinte esentiale ale comunitatii si crearea unui ansamblu prestigios, un simbol al Bucurestiului secolului al XXI-lea.

De aceea, credem ca orice proiect in acest loc nu se poate rezuma doar la o investitie profitabila, ci trebuie sa devina un ansamblu cu un puternic caracter public, cu valoare culturala si care sa evidentieze caracterul zonei.

Proiectul in discutie pare a se concentra strict asupra rentabilitatii si propune un caracter strict comercial al ansamblului. Însasi amploarea acestei suprafete comerciale ar reduce la golirea unei arii mari din centru de functiuni asemanatoare, cu implicatii asupra calitatii vietii urbane. Ocuparea completa cu astfel de functii elimina posibilitatea amplasarii pe viitor a unor echipamente publice esentiale. Relatia cu orasul este deficitara, de la compromiterea culoarului verde al Dambovitei (definit prin PUG) la problemele de circulatie, de accesibilitate, de deschidere catre vecinatati. Structura spatiilor publice este fragmentara si necorelata cu contextul urban.

Consideram ca sunt necesare urmatoarele actiuni:

Uniunea Arhitectilor din Romania considera ca introducerea acestor prevederi nu contrazice prevederile contractuale intre institutiile statului si investitori. Realizarea proiectului in forma sa actuala ar fi insa contrara interesului Capitalei pe termen lung. Ne exprimam disponibilitatea de a sustine si promova organizarea acestor modificari, precum si a unei strategii generale de dezvoltare echilibrata a orasului.

Colegiul Director al Uniunii Arhitectilor din Romania

Presedinte interimar: arh. Stefan Ghenciulescu

Membri: arh. Viorica Curea, arh. Peter Derer, arh. Gheorghe Chira, arh. Stelian Fleschin, arh. Sorin Pentilescu

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc