Publicat: 20 septembrie 2016

arh. Dan Coma despre concursul "O casă a durerii"


Mai este aproape o luna de zile pana la predarea proiectelor pentru Memorialul "Colectiv".
Pana acum s-au inscris in aceasta competitie 40 de echipe din multe tari, insa din pacate, foarte putine din Romania... doar patru.
E oare nepotrivit sa spun si sa gandesc ca aceasta tragedie a fost si este a noastra, a romanilor, si ca deci ar trebui ca NOI sa fim mai sensibili decat altii, in legatura cu ea...?
Va rog, daca tragedia celor intamplate v-a atins sufletul, sa faceti ceva sa comemorati pe cei disparuti in conditii atat de tragice... cu atat mai mult cu cat o parte din ei au fost colegi, la Mincu.
Eu cred ca este datoria noastra, da. E datoria comunitatii Mincu in primul rand, si a comunitatii arhitectilor si studentilor la arhitectura din Romania in al doilea rand, sa incerce sa-i comemoreze pe cei care au murit si pe cei care au fost raniti in aceasta teribila tragedie.
Imi vine sa spun asta:
Am schimbat guvernul. Acum haideti sa ne schimbam pe noi insine! - adica, sa incercam sa aplicam la propriile noastre vieti, mesajul formatiei "Goodbye to Gravity," inainte de a muri:
THE DAY WE GIVE IN IS THE DAY WE DIE.
Let's NOT give in... haideti sa luptam pentru creativitate, pentru a trai mai intens si mai frumos pe acest pamant.
Si incercarea de a comemora, prin arhitectura, acest tragic eveniment, eu cred ca este o datorie, nobila.
Eu asa o consider.
Si va spun foarte sincer: ma doare sufletul sa vad ca strainii par mult mai sensibili la aceasta tragedie, decat noi. Cum altfel sa explic faptul ca din 40 de echipe care s-au inscris pana acum, doar patru sunt din Romania...? Si cum sa-mi explic ca primesc mesaje pline de compasiune si sensibilitate de la arhitecti musulmani (multi), dar nu de la arhitecti romani...?
M-as fi bucurat mult ca asemenea mesaje sa primesc de la arhitecti si studenti romani, nu de la arhitecti si studenti din afara tarii. Pana si un arhitect atat de important ca Wolf Prix a trimis un mesaj, cum se face ca arhitectii si studentii romani tac...?!
Din nou: am schimbat guvernul. Haideti acum sa incercam sa ne schimbam pe noi insine.
Va multumesc,
Dan Coma
Iata mai jos un frumos mesaj primit de la un arhitect din Egipt. Nu are importanta ca nu stapaneste foarte bine limba engleza, ceea ce conteaza e compasiunea lui si adancimea sentimentelor. Da, a fost foarte generos acest arhitect si tare m-as bucura daca ne-ar inspira!

....
Dear ICARCH, My name is Hossam Seif. I am an Architect from Egypt whom want to participate in HOUSE of GRIEF competition and  help in paying a proper tribute to them, as an architect and metal fan, I will be proud to do it. I would like to ask if I can propose 2 or more design options and if that's okay with you. Finally, it's great idea to make something special to remember them and not to forget about  of our fragile existence, and I salute you for it.
Yours, Hossam Seif.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc