Deces arh. Emil Retegan

Cu profund regret anunțăm că s-a stins din viață arhitectul EMIL RETEGAN (n. 22 april 1952 - 6 iulie 2015), membru al Uniunii Arhitecților din România din anul 1981, membru al Senatului U.A.R. din anul 2012 și vicepreședinte al Filialei sector 3 București a U.A.R.

Absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din București în 1977 (specializarea arhitectură și sistematizare) arh. Emil RETEGAN a fost, în ultimii 9 ani, lector la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Spiru Haret București.

Pe lânga lucrările de arhitectură (proiectare și amenajare) semnate de-a lungul carierei,arh. Emil Retegan a susținut numeroase comunicări la manifestări științifice (Anuala de Arhitectură București, ediția 2003 - secțiunea „Amenajări interioare" -INSTITUTUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ: Centrul de Perfecționare în Statistică, Bienala de Arhitectură București, ediția 2006 - secțiunea „Publicații de Arhitectură" „GHID
DE VALORIFICARE A PATRIMONIULUI RURAL", Anuala de Arhitectură București, ediția 2007 - secțiunea „Amenajări interioare" -Remodelare și amenajare exterioară - interioară clinică de medicină dentară; Bienala de Arhitectură București, ediția 2010 - secțiunea „Publicații de Arhitectură" - "HENRIETA DELAVRANCEA-GIBORY - arhitectură 1930 - 1940", Simpozionul „Signes des Temps" de la Balcic din 25 mai 2010, - Forumul F.A.B.S.R. de la Tulcea (Forumul Arhitecților din Regiunea Mării Negre) din 16 octombrie 2010 cu tema „Dezvoltarea sustenabilă a peisajelor culturale din regiunea costieră a Mării Negre" unde a susținut - împreună cu arhitecții Milița Sion, Alexandru David, alături de arhitecții bulgari Vladimir Popov și Velin Neychev - proiectul constituirii la Balcic a unui traseu cultural al perioadei interbelice, în care să fie inclusă restaurarea vilelor proiectate de HENRIETA DELAVRANCEA-GIBORY: Mircea Cancicov, Elisa Brătianu și "Turnul lui Mugur", ultima propusă a fi transformată într-un viitor centru cultural al orașului, etc).

A organizat o serie de conferințe și expoziții(Henrieta Delavrancea-Gigory - arhitectură1930 - 1940 - M.N.Ț.R. și Libraria Cărturești - octombrie 2007, M.N.A.R. august - octombrie 2009 si Palatul Baroc, Timișoara - februarie, 2011, Horia Creangă - crezul simplității - M.N.A.R. - februarie - iunie 2012 si Palatul Baroc, Timișoara - noiembrie 2012) și este autor și co-autor al numeroase publicațiiîntre care amintim:

Horia Creangă - crezul simplității - Editura „Simetria" 2012
Henrieta Delavrancea-Gibory - Arhitectură 1930 - 1940 - Editura „Simetria" 2009
Articole, autor:
Balcic, un moment de grație irepetabil? Revista „Urbanismul", nr. 5-6 / 2010
Arhitectura vilelor de la Balcic ale Henrietei Delavrancea-Gibory - Analele Arhitecturii - Editura Universitară Ion Mincu, anul 4, nr. 1/ 2010
Noțiuni de arhitectură ar trebui predate încă din școala generală? - Analele Universității SPIRU HARET, Anul 2, Nr. 2, 2010, vol II
În anul 1986 arh. Emil Retegan a primit Premiul Uniunii Arhitecților pentru Ansamblul Central al Municipiului Miercurea Ciuc (Sediul Politico-Administrativ, Locuințe, Casa de Cultură și Piața centrală); în anul 2006 Fundația Națională „Niște Țărani" l-a premiat pentru contribuția la realizarea lucrării „GHID DE VALORIFICARE A PATRIMONIULUI RURAL".

Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 8 iulie, ora 11, la Cimitirul Sfânta Vineri (Calea Griviței nr. 202)

Dumnezeu să-l odihnească!

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc