Expoziție ”Siluetele orașului istoric și spații urbane văzute de arhitecți” - Sibiu 3-15 decembrie
COMUNICAT DE PRESĂ
EXPOZIȚIA Siluetele orașului istoric și spații urbane văzute de arhitecți
Vernisaj: Miercuri, 03 decembrie, ora 16.00, Centrul de Informare Turistică Primăria Sibiu, Str. Brukenthal nr. 2.
Expozanți: Arh. Ion ENE și arh. Cristina ȚURLEA
Program expoziție : 03- 15 decembrie, L-V: 9-17, S-D: 9-13
Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România, în calitate de organizator, are plăcerea de a vă invita la un eveniment cultural deosebit: o expoziție care cuprinde peste 60 de lucrări în ulei și acuarelă realizate de arhitecții Ion ENE (Sibiu) și Cristina ȚURLEA (București). Aceștia vor prezenta prin intermediul culorilor ,,Siluetele orașului istoric și spații urbane văzute de arhitecți'', iar lucrările vor fi apreciate de către critic de artă - dr. Olimpia TUDORAN.
Despre autori:
Arh. Ion Ene s-a născut în 27 septembrie 1937. A studiat la Institutul de Arhitectură ,,Ion Mincu" București, promoția 1976. Din anul 1976 până în anul 1999 a fost angajat la IPJ Sibiu ( SC Proiect) și a fost șeful de proiect al PUG SIBIU, elaborând cinci planuri urbanistice generale pentru Municipiul Sibiu. Din anul 1991 arh. Ion Ene elaborează proiecte în cadrul biroului individual de arhitectură și este membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului. Dintre lucrările deosebite proiectate de dânsul amintim: cele șapte biserici din care cinci în municipiul Sibiu - toate și realizate, sediile de birouri: Calea Dumbrăvii nr. 24 și Str. Victoriei nr.14, Spitalul Municipal Mediaș. A avut o expoziție de lucrări personale în octombrie 2012, vernisată în cadrul Centrului de Informare, Primăria Sibiu.
În luna octombrie s-au împlinit doi ani de la vernisajul salonului de pictură cu tema ,,SPAȚII ISTORICE VĂZUTE DE ARHITECȚI " a dl. arh. Ion Ene. Expoziția de un real succes a fost onorată și de prezența dl. Klaus JOHANNIS.
Păstrând același motto "ARHITECTURA ESTE VOINTA UNEI EPOCI TRANSPUSA IN SPATIU ", dl.arh. Ion ENE vine în fața publicului sibian cu un număr de 50 lucrări în ulei noi. În maniera și cromatica caracteristică, arhitectul a transpus pe pânză monumentele ce prin silueta si volumetria lor domină orașul. Tablourile dl. arh. ENE, prin desenul architectural și armonia culorilor reusesc să te introducă în atmosfera spațiilor urbane ale zonei istorice.
Arh. Cristina Țurleaa absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" și Facultatea de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir", București. În 2007 obține titlul științific de doctor în arhitectură. Este autorul volumelor "Arhitectura și spațiile publice", "Cronica restaurării Palatului Vechi BNR", "Centrul istoric financiar-bancar al Bucureștilor", toate apărute la Editura Cadmos. În decembrie 2010 a organizat la Sala Octav Doicescu a UAR prima expoziție de pictură "Culori și Culoare". În 2011 a participat la expoziția colectivă "Dincolo de Arhitectură" organizată la Galeria Dialog. Tot în 2011 a avut o expoziție personală de fotografie "Centrul istoric financiar-bancar al Bucureștilor" la Rotonda BNR, în 2014 a vernisat expoziția "Malta - muze, îngeri, mandale".
"O admirabilă colecție de călătorii îndepărtate, în inimă și sub frunte, acolo unde transpunerea locurilor pe care le străbatem devine un abur dens și persistent, cu posibilități de amplasare în azur. (...) Forma arhitectonică neidilizată, descoperită prin instrumental unei cromatici conduse mai mult de interiorate decât de mâna artistei, dezvăluie muzica și versul proiectate de lumină și culoare peste aparentul anodin din proximitate cu resursele unui seismograf de mare precizie diafană." Ovidiu Pecican
"Peisajele Cristinei Țurlea își plac și îți transmit o stare de liniște, de bucurie și confort spiritual. Să te mai poți bucura de o fereastră, de un colt de stradă dintr-un burg, de un acoperiș, de pomi infloriti sau dezgoliți de toamnă, să ai liniștea de a te opri pentru a observa frumusețea din toate acestea înseamnă un lux într-o lume accelerate, devoratoare și nervoasă." Constantin Stan
Organizator: Filiala Județeană Sibiu a Uniunii Arhitecților din România (UAR)
Parteneri: Primăria Municipiului Sibiu și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu
Parteneri Media: Tribuna, Turnul Sfatului,Hermannstädter Zeitung, Radio TV Sibiu
Sponsor: SINECON S.A. Sibiu