Publicat: 3 iunie 2024

Sâmbătă, 15 iunie, ora 13.00, Expoziție de pictură Doina MOSS în holul de onoare al palatului Pelișor

Emoții estivale sub penelul Doinei Maravela - Moss

Muzeul Național Peleș va deschide sâmbătă, 15 iunie 2024, la ora 13:00, în Holul de Onoare al Castelului Pelișor, expoziția personală de pictură a arhitectei Doina Moss.

Purtând titlul ,,Emoții estivale”, expoziția va fi deschisă publicului între 16 iunie – 15 iulie 2024.

Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, cu studii masterale făcute în aceeași universitate și numeroase specializări la prestigioase instituții din Marea Britanie, precum Arhitectural Association, School of Architecture, Westminster University, Sotheby’s Institute of Art, unde a obținut o diplomă în Artă și Finanțe pe o Piață Globală, Hetherly School of Art, membră a Royal Institute of British Architects (RIBA) și Royal Society of Arts (FRSA), Doina Maravela – Moss este o artistă a cărei formare înarhitectură influențează stilul ei vizual distinct și care a navigat la intersecția dintre efortul artistic și spontaneitateîncă de la o vârstă fragedă. 

Locuind în Anglia, în zona Hampton Court, DoinaMaravela - Moss este permanent inspirată de peisajele ale acestui loc, atât de impregnate de istorie. Din 2016, și-a revitalizat explorarea picturii în ulei, condusă de pasiuneapentru filosofia impresionistă. Această abordare este evidentăîn lucrările ei en plein air, în care surprinde frumusețea etericăa Tamisei, a parcurilor Richmond și Bushy, precum și a diverselor locații pe care le întâlnește în timpul călătoriilorsale.

Odată cu debutul din 2017, la Salon des Refusés, carieraDoinei Maravelei – Moss a cunoscut o traiectorie ascendentă, cu expoziții organizate de importante muzee sau de instituțiide renume din București, Galați, Târgu Mureș, Brașov, Cluj, Londra, Paris, New York, Houston și Zurich. Anul acesta, Doina Maravela - Moss a devenit membru al UniuniiArtiștilor Plastici din România, filiala Galați, încununândastfel celalalte afilieri, la prestigioase instituții, ale artistei

În expoziția amenajată la Castelul Pelișor, ,, casă de vis” a celei mai iubite regine a românilor, Maria, ea însăși pictorițătalentată și patroană a societății ,,Tinerimea artistică”, publiculvizitator va putea admira 31 de lucrări în ulei, majoritatealucrate en plein air, și structurate în trei serii.  Prima serie esteinspirată de Regina Maria a României și de castelele șilocurile dragi ei din România și de la Balcic. A doua serieprezintă peisaje din împrejurimile casei Doinei din Richmond, Londra. A treia serie include lucrări pictate în timpulcălătoriilor ei și având subiecte diverse.

​La invitația artistei, renumitul designer Simona Șpan vaaduce un plus de culoare acestui vernisaj prezentând colecțiasa de rochii pictate

Expoziția se va vizita în regim de gratuitate, după următorulprogram:

Miercuri:  10:00 - 16:15 (ultima intrare)

Joi - Duminică: 9:15 – 16:15 (ultima intrare)

Contact: Muzeul National Peleș

Str. Peleșului, nr.2, Sinaia, 106100

www.peles.ro

https://www.facebook.com/muzeulnationalpeles

https://www.leighpicturegallery.co.uk/blog/2024/5/31/doina-moss-solo-exhibition-summer-passions

https://doinamoss.exposure.co/art-gallery

https://simonaspan.ro/en/

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc