Publicat: 13 februarie 2025

Arhitectul DORIN ȘTEFAN a devenit Membru Corespondent al Academiei Române

ARHITECȚII AU UN NOU REPREZENTANT ÎN ACADEMIA ROMÂNĂ!

Suprema instituție de cultură și de știință a României, de-a lungul existentei sale (1879), a recunoscut numai 14 arhitecți.

FELICITĂRI DORIN ȘTEFAN !

Dr. Arhitect Dorin ȘTEFAN este o personalitatea marcantă și creativă a arhitecturii românești contemporane prin opera sa, singura personalitate din țara noastră menționată în ”The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture .

Valoroasa activitate de proiectare, care a marcat peisajul arhitectural românesc i-a adus numeroase premii și distincții, inclusiv Premiul “Duiliu Marcu” al Academiei Române. Arhitectul Dorin ȘTEFAN s-a evidențiat pentru că a construit mult și exemplar, reprezentând excelența în arhitectură, a câștigat concursuri naționale și internaționale de arhitectură, a organizat evenimente profesionale de răsunet, a desfășurat o activitate didactică de-a lungul a peste patru decenii, are o poziție teoretică originală reflectată prin bogata sa activitate publicistică și este cea mai mediatizată personalitate din lumea arhitecturii, atât în România cât și în străinătate.

O activitate de peste 40 de ani care cuprinde Casa Tineretului din Slatina, în anii ’80, imagini emblematice ale Capitalei, precum Opera Center, Complexul Victoria din Piața Victoriei, Euro Tower pe bd. Barbu Văcărescu, imobilul Cascade în Buzești etc. Centrul Cultural Brâncuși de la Craiova sau Aeroportul din Brașov.O mențiune aparte se cuvine acordată Centrului Cultural Brâncuși care este nu numai o realizare dar si o inițiativa a arh. Dorin STEFAN. Cunoscute sunt și proiectele realizate de arhitect în cadrul unor importante concursuri de arhitectură din țară și din străinătate în care creatorul și-a putut evidenția calitățile de arhitect vizionar.

Concursul pentru Taipei Tower, pe care l-a câștigat, a marcat o premieră, fiind primul arhitect român care câștigă un concurs care implică marile personalități mondiale ale domeniului. Soluția sa curajoasă și novativă a făcut înconjurul globului. A obținut numeroase premii/nominalizări/selecționări. În paralel Dorin STEFAN a desfășurat o continuă activitate pedagogică, de peste 40 de ani, în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”.

Doctor în arhitectură, îndrumător de doctorate, a inspirat și a făcut obiectul și subiectul unor lucrări de doctorat, la rândul său.Arhitectul Dorin Stefan și-a făcut cunoscute opiniile și teoriile arhitecturale prin zeci și sute de articole, conferințe devenind o voce puternică a arhitecților în arena culturală urbană. Cartea sa My Modernism este un succes editorial, de presă și de public. Ca recunoaștere a fost decorat cu Ordinul National „Pentru Merit”, a primit Premiul “Opera Omnia” al Uniunii Arhitectilor din România, Premiul “Constantin Brâcoveanu” pentru arhitectură, Premiul “Duliu Marcu” al Academiei Române, pentru arhitectură.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc