Publicat: 29 septembrie 2017

Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“ CRAIOVA 2017

Pentru al cincilea an consecutiv, pe parcursul întregii luni august, Craiova devine polul artei de for public din România, odată cu Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“. Timp de o lună, opt artiști vor realiza câte o creație sculpturală, inspirată din opera poetului Alexandru Macedonski. Cele opt monumente de for public vor fi amplasate apoi în diferite puncte ale municipiu-lui Craiova.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, cu sprijinul Primăriei municipiului Craiova și al Consilului Local Craiova, în parteneriat cu Compania de Apa „Oltenia“ Craiova, RAADPFL, Universitatea din Craiova, Poliția Locală Craiova, SC Salubritate Craiova SRL, RAT Craiova și DACenter. Ediția de anul acesta poate fi catalogată drept cea mai promițătoare, având în vedere că inițial s-au înscris 75 de participanți din 26 de țări ( Argentina, Armenia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Egipt, Franța, Georgia, Germania, Iran, Italia, Japonia, Kosovo, Letonia, Macedonia, Malaezia, Marea Britanie, Muntenegru, Noua Zeelandă, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Spania și Ucraina).

În urma unui concurs de proiecte sculpturale au fost selectate lucrările următori-lor artiști:

SITARU GABRIEL – România,

ARIJEL ŠTRUKELJ – Slovenia,

WATARU HAMASAKA – Japonia,

SONGÜL TELEK – Turcia,

RAFAIL GEORGIEV – Bulgaria,

BOUSSIN AURÉLIEN – Franța,

RENATE VERBRUGGE – Noua Zeelandă,

KEI NAKAMURA – Japonia.

Cele opt proiecte au fost selectate de un juriu  de  specialitate, format din:  

Mircea Diaconescu (arhitect) – Primăria Craiova;

Emilian Ștefârță (arhitect, manager) – Muzeul de Artă din Craiova; Lucian Rogneanu (muzeograf, artist plastic) – Muzeul de Artă Craiova;

Marcel Berendei ( arhitect, consilier) – Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Dolj;

Lucian Dindirică – (manager) – Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“;

Pavel Popescu (arhitect, presedinte) – Uniunea Arhitecților din România – Filiala Euroregională Sud-Vest Oltenia si Observatorul Urban al olteniei;

Marcel Voinea – (sculptor, președinte) - Uniunea Artiștilor Plastici Craiova.

4 din cei 7 membri ai juriului sunt arhitecti, membri ai Uniunii Arhitectilor din Romania.

Ediția din acest an își propune, pe lângă celebrarea operei lui Alexandru Macedonski, să pună în lumină și amprenta remarcabilă a lui Constantin Brâncuși asupra orașului nostru, prin organizarea unui traseu cultural și a unei întâlniri între participanți, artiști locali și critici de specialitate, pe data de 22 august, la Teatrul Național „Marin Sorescu“.

A V-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“ își propune să sporească gradul de vizibilitate culturală, regională și națională, contribuind la îmbogățirea patrimo-niului cu opere de artă valoroase. Această manifestare culturală reprezintă un prilej important de în-tâlnire între artiști aparținând unor spații culturale diverse și publicul craiovean. Creațiile celor opt sculptori au un impact cultural sporit și devin o punte de legătură între culturi diferite, prin utilizarea unui limbaj comun, universal – sculptura.

 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc