IN MEMORIAM MAC - Emil Barbu POPESCU (1938-2024)

IN MEMORIAMMAC - Emil Barbu POPESCU (1938-2024)

Uniunea Arhitectilor din Romania, cu durere, a aflat ca MAC ne-a parasit, in aceasta dimineata!

Este o zi neagra pentru intreaga breasla a arhitectilor!Arhitectura romaneasca, spiritul sportiv, initiativele studentesti, puterea si imaginatia studentilor arhitecti, Clubul A, festivalurile pop și rock, Conferințele Internaționale de Arhitectură din ʹ71 și ʹ73, prezenta studentilor in consiliile profesionale, idei, initiative, spiritul de echipa si forta invatamantului universitar sunt, pentru totdeauna, legate de MAC și de lumea arhitectilor si a arhitecturii."

O nevoie de competiție și de a câștiga, o știință de a conduce către performanță, o bună intuiție a lucrului cu oamenii, un fler pentru cei mai potriviți, o enormă forță de a organiza definesc o viață care a făcut din Mac un personaj emblematic al lumii arhitecturii din România ultimei jumătăți de secol. Secția de restaurare de la Dealu Frumos, spațiile pentru sport ale Universității, Muzeul și Editura UAUIM și câte altele"...

Dumnezeu sa-l aiba in paza sa!

Trupul neînsuflețit va fi depus la Biserica Amzei joi, 11 ianuarie 2024, ora 15.00, unde va rămâne până sâmbătă la prânz pentru priveghi. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 13 ianuarie 2024, ora 13.30 la Biserica Amzei. Înhumarea va avea loc la Cimitirul Ghencea Civil, în jurul orei 15,00.

----

Emil Barbu Popescu a absolvit in 1964 Școala Tehnică Postliceală de Arhitectură din București și in 1970 Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. În 1980 a susținut teza de doctorat pe tema „Construcțiile de cultură și coeziune socială pentru tineret”. De la absolvire, a avut in permanență funcția de bază la Institutul de Arhitectură (devenit Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu), succesiv cu funcțiile de asistent, șef de lucrări, conferențiar și profesor. A avut succesiv funcțiile de decan (1996), prorector (1998), rector (2000) și președinte (2008 – 2012) al UAUIM, unde in prezent deține calitatea de președinte de onoare. Activitatea didactică s-a desfășurat la nivelul atelierului de proiectare, completand aceasta cu activitatea metodologică și de management de atelier. A urmărit in permanență modernizarea procesului de pregătire a studenților la atelierul de proiectare, a formulat in calitate de decan noul plan de invățămant, cu trecerea la sistemul de credite. A dezvoltat activitatea specifică de informatică, cu modernizarea sistemului de documentare și informare și a organizat manifestări de specialitate la nivel național sau internațional. A inițiat dezvoltarea mai multor centre de cercetare, proiectare și studii de specialitate. A organizat cursuri postuniversitare de specialitate, a condus reorganizarea sistemului de invățămant postuniversitar și a coordonat Comisia de Implementare a Programului de formare continuă.

Activitatea profesională in domeniul arhitecturii s-a soldat cu realizarea a peste 80 de proiecte de construcții, cele mai importante făcand obiectul unor premii naționale sau internaționale de arhitectură. Între acestea amintim complex-urie pentru studenți sau pentru tineret, lucrările pentru domeniul sportului (construcții, stadioane – inclusiv Arena Națională), refacerea Bibiotecii Naționale, construcții ale unor facultăți ale Universității Politehnice București.

Activitatea profesională in domeniul urbanismului a avut drept rezultat lucrări de anvergură de tip PUG, PUZ sau PUD pentru cca. 20 de proiecte, privind Municipiul București sau localități din provincie.

A avut o susținută prezență in calitate de profesionist arhitect in organizații profesionale și societăți științifice de specialitate : membru in consiliile de administrație a unor institute de proiectare, conducerea de jurii de specialitate, membru in comisii de specialitate de nivel național sau european, calitatea de președinte al unor societăți sau comisii. De asemenea, a avut calitatea de membru și funcții de răspundere in cadrul mai multor comisii sau organizații de nivel național sau european. Activitatea depusă s-a reflectat intr-un număr mare de publicații de specialitate. A avut de asemenea prezențe in mai multe expoziții de specialitate, printre care și o expoziție personală, și a organizat expoziții de arhitectură romanească in străinătate.

Realizările pe parcursul carierei au fost onorate prin numeroase distincții și premii de prestigiu, obținute in țară sau din partea unor institute sau organizații din străinătate. Privită pe ansamblu, activitatea pe plan didactic și profesional a d-lui prof. dr. arh. Emil Barbu Popescu poate fi apreciată ca o contribuție de excepție la dezvoltarea activității de arhitectură și urbanism și poate justifica primirea sa în cadrul membrilor corespondenți ai Academiei de Științe Tehnice din Romania.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc