Eu, Alice Bretter, zbor! Lici
La TIMISOARA, POVESTEA UNEI DISTINSE DOAMNE DIN DEVA Expoziție la Galleria 28
Eu, Alice Bretter, zbor! Lici
În perioada 19 iulie – 10 august 2024, la Galleria28 din Timișoara va fi deschisă expoziția-eseu „Én, Bretter Alice, repülők! Lici”(Eu, Alice Bretter, zbor! Lici).
Gazdele expoziției, Maria Pașc și Andrei Rosetti, o au de această dată parteneră de dialog (vizual și nu numai) pe Karin Grün, stabilită de mulți ani în Franța.
Karin face parte din aceeași generație cu Andrei Rosetti, alături de care în anii ´90 frecventa un grup informal de prieteni – majoritatea, studenți în Timișoara în varii domenii – preocupați de muzică, cinematografie, literatură, arte etc.
Expoziția propusă de Karin Grün este un portret, o evocare a unei persoane anume – Alice Bretter –, cândva un personaj aparte al Devei.
Pe harta acestei evocări nu întâlnim doar orașul Deva. Sunt drumuri ce încep la Petroșani, altele ce se sfârșesc la Auschwitz. Dar călătoria ne poartă și în Veneția, și în Parisul anului 1937. Alice – Lici, pentru apropiații săi – devine sinonim pentru viață, iubire și optimism.
Maria Pașc: De unde a venit ideea unei expoziții dedicate lui Lici? Karin Grün: Am avut gândul acesta acum 25 de ani, când stăteam în Timișoara și mergeam des la expozițiile de la Galleria28. Îmi doream să îi dedic o expoziție, pe care mi-o imaginam în această galerie. Nu aveam nici cea mai vagă idee despre ce ar trebui expus și cum să o fac. Nu am vorbit nimănui despre acest gând al meu până anul trecut, când am povestit cu Ovidiu Bădescu. Și a pus o singură întrebare: și de ce nu ai face-o acum? M.P.: Ce o particularizează pe Lici-néni? Care a fost influența sa asupra ta, Karin?K.G.: Lici-néni a fost ca o a treia bunică a mea. I-a văzut născându se pe tatăl și pe unchiul meu, a făcut parte din viața mea de când mă știu. Jumătate din Deva o cunoștea. Personalitate puternica, prezență vie și dorință de viață întruchipate. Deși a trecut prin tot felul de tragedii, a reușit să își păstreze veselia, făcând ca viața să pară o sărbătoare, în fiecare zi. De la ea am învățat – sau cel puțin așa sper – cum să mă bucur conștient de viață. M.P.: Care este mesajul pentru privitorul unei astfel de expoziții?K.G.: Bucură-te de viață și nu uita că e mai presus de toate. Iubește și râzi! Toate trec, chiar dacă nu le înțelegi pe deplin sensul. M.P.: Cum crezi că ar vrea ea să fie ținută minte?K.G.: Ca un spectacol de viață, mirosind a parfum și cu multă culoare!M.P.: Avem nevoie de modele? K.G.: Cred că e o întrebare la care fiecare ar trebui să răspundă personal. Cine nu are... să devină!
Expoziția va putea fi vizitată până în data de 10 august 2024, de luni până sâmbătă, cu programare la numărul de telefon 0722503028 sau la adresa de e-mail: galleria28@gmail.com