IN MEMORIAM arh. EUSEBIE LATIȘ (nov. 1934 – iul. 2024)

Azi a fost condus pe ultimul drum arhitectul Eusebie Latiș, primul arhitect sucevean de proveniență locală, absolvent „ Ion Mincu”, promoția 1959.

După terminarea facultății s-a stabilit la Suceava.

Fiu de agricultor bucovinean din zona de munte (frumoasa comună Sadova) a beneficiat inițial de oportunitatea originii sănătoase, dar urmărind și promovarea breslei si a arhitecturii tradiționale locale. A beneficiat de prezența la Suceava a arh. Nicolae Porumbescu, în perioada 1965-1970 și de echipa acestuia, în frunte cu Dan Sergiu Hanganu, viitorul arhitect vedetă al Canadei. În 1961 a fost președintele nou înființate filiale din Suceava a Uniunii Arhitecților.

În perioada 1974-1990 a fost directorul Centrului de Proiectare Suceava, iar în 1963, împreună cu arh. Horia Constantinescu, a fost premiat de Uniunea Arhitecților pentru proiectul zonei centrale a municipiului Suceava (Piața 23 August). A fost șef de proiect al hotelului Zimbru din Câmpulung Moldovenesc (1971), al sediului Centrului de Proiectare Suceava (1983) precum și a numeroase alte proiecte de arhitectură și urbanism din județele Suceava și Botoșani.

După 1990 a realizat extindere Centrului de Proiectare Suceava, catedrala din municipiul Fălticeni precum și alte biserici ortodoxe în județul Suceava.Influențat de limbajul arhitectural lansat de arh. Nicolae Porumbescu a militat și pentru promovarea influenței arhitecturii tradiționale locale căutând un specific bucovinean al acestuia.

Arh. Ion Andriu,Președinte Sucursala UAR

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc