Expoziție ”Geometrii lirice”- Voicu Dragomir
Centrul de cultură arhitecturală al Uniunii Arhitecților din România găzduiește, în perioada 10-29 aprilie 2014, expoziția de arte plastice ”Geometrii lirice”- Voicu Dragomir, eveniment organizat de Creative Arts. Proiectul reprezintă retrospectiva ultimilor 4 ani de activitate ai artistului, concretizați în lucrări de grafică, pictură și sculptură. Vernisajul expoziției - 9 aprilie 2014, ora 17.00, la sediul Centrului de Cultură Arhitecturală al UAR din str. J.L.Calderon nr.48. Curatorul expoziției este Laura Lucia Mihalca. Partenerul principal al evenimentului este revista Art Out.
Expoziția este deschisă în perioada 9-29 aprilie. Programul de vizitare este de luni până vineri (cu excepția sărbătorilor), între orele 10 - 16. Intrarea este liberă.
Voicu Dragomir ne invită la a doua sa expoziție personală, într-o lume misterioasă, geometrică și conceptuală, proprie lui. Seriile de lucrări construiesc o poveste în sine, transmițând multe despre percepțiile, trăirile și modul de a gândi și a relaționa al artistului. Acestea au în comun tendința către abstractizarea ideilor și a formelor și crearea unui univers interior specific artistului vizual.
Titlul expoziției, ,Geometrii lirice") nu este întâmplător, întrucât arta sa poate fi plasată la limita dintre geometrie, abstractizare, conceptualizare și sfera lirică, sensibilă și plină de expresivitate a actului artistic, iar rezultatele demersului său nu încetează să ne surprindă.
„Selecția pe care am realizat-o pentru "Geometrii lirice" acoperă lucrări abstracte realizate în ultimii patru ani, pictură, grafică și sculptură, în medii diverse. Cu toate acestea, expoziția nu este o retrospectivă în manieră liniară, întrucât anumite elemente de vocabular vizual apar ca un leitmotiv. Sculpturile Venus, Saturn și Satellites (2010) deschid seria de creații cu un pronunțat caracter geometric, utilizând metafora spațiului cosmic pentru a oferi privitorului nu doar un volum, ci și o privire în măruntaiele sculpturii. Primele picturi abstracte au fost create începând cu sfârșitul anului 2012 - Body fluids (2012), Sun God (2013) - și conțin elementele de limbaj geometric pe care le voi refolosi în următoarele lucrări de dimensiuni mari din vara anului 2013.
Seria de patru picturi intitulată Dividing the thread (2013) poate fi privită ca un ecou al neo-plasticismului lui Mondrian, cu mențiunea că aici expresia este barocă în culoare și în aglomerările de forme. Lucrarea Target shooting, care oferă și identitatea vizuală a acestei expoziții, tinde spre minimalism în aspectul ei geometric, însă este expansivă cromatic și are un aspect de colaj. Seria de desene în acuarelă și tuș reunite sub titlul Blind spot (2013) reprezintă un punct de cotitură în dezvoltarea stilului propriu, deși au fost realizate în același timp cu pânzele mari în acrilic. Pentru această expoziție am selectat acele desene ce parcurg spectrul dintre dinamismul liniei trasate cu mâna liberă și ascetismul desenului din schița de arhitectură. Între acestea, lucrarea Born head down este cea care anunță mai multe serii de desene și picturi centrate pe forma organică, sinuoasă.
Din octombrie 2013 și până în prezent am urmărit două modalități de expresie: pictură în pastel cerat cu elemente grafice, pe de o parte, și desen în tuș, pe de alta. Elementul comun al acestora este o tratare esențializată a formei abstracte: fluiditate, lipsa unghiurilor și liniilor drepte, contur perfect delimitat și contrast puternic cu fundalul. Seria de trei lucrări Young and beautiful (2013), în tuș argintiu și auriu pe hârtie neagră, este un preambul pentru cea mai recentă serie de desene din Theory of flight. În schimb, picturile din seriile Biological targets, Classical anomalies (2013) și Repeated accidents (2014) pun într-un dialog, uneori tensionat, tratarea psihedelică a culorii și tăcerea monocromă a insertului grafic. Lirismul geometriilor aduse în fața privitorului rezidă în conflictul - uneori chiar în cadrul aceleiași lucrări - între limpezimea conturului și emoția ce emană din câmpurile cromatice.", spune artistul
Poze de la vernisaj AICI
Laura Lucia Mihalca, artist vizual, curator și jurnalist, a organizat numeroase expoziții personale și colective, la nivel local și național, colaborând de-a lungul timpului cu o serie de instituții cultural-artistice de prim rang și cu un număr impresionant de artiști contemporani consacrați. Curator a numeroase expoziții, a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București. S-a remarcat drept unul din cei mai activi tineri curatori din România, cu evenimente și expoziții organizate în întreaga țară. În ianuarie 2011 a fondat revista Art Out, al cărui director și redactor-șef este și în prezent. ”Voicu Dragomir, este un artist vizual cu o uluitoare siguranță și maturitate de expresie, fiind activ în mai multe medii, de la pictură, grafică și sculptură, la fotografie și instalație. Experimentul, nonconformismul, conceptul unitar și rafinarea continuă a modalităților sale de exprimare îl recomandă drept un artist complet care anunță cu siguranță proiecte de anvergură.”
Art Out este o revistă de artă, arhitectură, patrimoniu și restaurare. Fondată în ianuarie 2011, revista a evoluat prin colaborări cu specialiști din țară și din străinătate, devenind una din revistele de primă importanță la nivel național pe plan cultural - artistic. În februarie 2014, Art Out a împlinit 3 de activitate, definindu-se ca un actor important pe scena presei, artei și culturii românești, fiind un promotor și organizator de evenimente cultural-artistice remarcabile.
Creative Arts reprezintă un concept novator pe piața cultural-artistică românească, concretizat în oferirea de servicii complete de promovare, organizare evenimente, grafică și webdesign la cele mai înalte standarde calitative. Proiectul expozițional "Geometrii lirice" - Voicu Dragomir este punctul de lansare, deschizând seria de evenimente marca Creative Arts.