Expoziția „Arhitecți români creatori de patrimoniu” la Accademia di Romania din Roma
Între 8 și 18 decembrie 2015, la Accademia di Romania din Roma a fost deschisă expoziția Arhitecți români creatori de patrimoniu.
După cum este cunoscut, expoziția a fost inițiată de Uniunea Arhitecților din România, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, având drept scop evidențierea contribuției arhitecților noștri la edificarea mediului costruit în perioada modernă și contemporană, din momentul înființării Societății Arhitecților Români (1891) și a Școlii particulare de arhitectură a Societății (1892), care a marcat începutul învățământului românesc de arhitectură. Ulterior, contractele de colaborare ale UAR cu Institutul Cultural Român au permis, prin finațarea ICR, completarea expoziției care, în prezent, cuprinde circa 200 panouri cu opere de arhitectură realizate de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la 1990, ilustrând momentele semnificative ale evoluției arhitecturii - de la eclectismul sfîrșitului de secol XIX, la arhitectura neo-românească, la modernismul interbelic sau la căutările expresive ale arhitecturii postbelice. Expoziția a fost intinerată în țară și la centrele culturale ale ICR de la Londra, Praga, Stockholm, Budapesta, Madrid și alte localități din Spania.
Cele aproximativ 70 de panouri, cuprinzând opere semnificative ale arhitecților români din intervalul cuprins între 1869 și 1986 au fost expuse în frumoasa curte interioară a clădirii proiectate de Petre Antonescu (inaugurată în ianuarie 1933) și în sala de conferințe a Academiei Române.
La vernisaj, care a avut loc in seara zilei de 8 decembrie, au luat cuvântul, în absența prof. Mihai Bărbulescu, dl. dr. Iulian Mihai Damian, din partea Accademia di Romania, prof. dr. arh. Cristina Olga Gociman, coordonatorul proiectului și prof. dr. arh. Nicolae Lascu, membru al Comisiei culturale a Uniunii Arhitecților din România. Ambasada României la Roma a fost reprezentată de dl. Dan Pineta, ministru plenipotențiar.
Apreciem că expoziția Arhitecți români creatori de patrimoniu a fost prima manifestare de acest fel din Capitala Italiei, putându-se oferi specialiștilor și publicului larg o imagine revelatoare, de ansamblu, a arhitecturii noastre prin opere reprezentative și prin autorii acestora, personalități de marcă ale culturii românești.