Publicat: 5 mai 2017

F. L. Wright & Le Corbusier, sâmbătă 6 mai, ora 10.30, sala Frescelor

In acest an omagial F. L. Wright, poate e benefic sa comparam munca sa cu cea a "rivalului" sau, Le Corbusier. Ei nu au fost rivali, desi Wright nu a vorbit / gandit prea frumos despre Le Corbusier.

Insa cei doi arhitecti reprezinta, intr-un fel, polii opusi intre care s-a miscat arhitectura moderna.
Cu greu s-ar putea compara oricare alt arhitect modern cu cei doi.
Ce-i diferentiaza, ce-i apropie ?


Daca comparam Fallingwater cu Villa Savoye, vedem doua conceptii despre locuire diametral opuse. Iar celebra casa a lui Le Corbusier pare stanjenitor ne-organica, spre deosebire de exuberanta cladire a lui Wright. Numai ca personalitatea lui Le Corbusier a fost mai complexa decat Villa Savoye pare sa sugereze.
E fascinant sa calatorim, comparativ, prin opera acestor doi mari arhitecti. Vom compara Fallingwater cu Villa Savoye, Taliesin West cu Le Cabanon, Plan Voisin cu Broadacre City, Unity Temple cu biserica Saint-Pierre de Firminy Vert, Guggenheim Museum cu National Museum of Western Art in Tokyo, Coonley House cu Villa Stein.
Iata o ocazie sa reflectam asupra dihotomiilor spiritului uman, asa cum sunt ele prezente, programatic sau nu, in arhitectura lui Frank Lloyd Wright si a lui Le Corbusier.


Va multumesc si va astept.
Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc