Expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” la Bilbao, 4 mai - 2 iunie
Institutul Cultural Român de la Madrid, în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România (UAR), și Colegio Oficial de Arquitectos Vasco Navarro (COAVNA), cu sprijinul Consulatului General al României la Bilbao prezintă în premieră, la Bilbao, expoziție dedicată unor femei cu rezultate remarcabile în arhitectura românească. Curatoriată de președinta UAR, arhitecta Ileana Tureanu, expoziția prezintă, printr-o selecție de fotografii și text, activitatea arhitectelor din România – de la pionierele arhitecturii românești din perioada interbelică și postbelică și până la cele mai reprezentative nume ale noii generații.
Vernisajul expoziției are loc vineri, 4 mai, ora 19.00, ora Spaniei, la sediul Colegio Oficial de Arquitectos Vasco Navarro (COAVNA), Mazarredo Zumarkalea, 69, 48009 Bilbo, Bizkaia, Spain.
Alcătuită cronologic, expoziția cuprinde trei secțiuni: Pioniere, Arhitecte ale perioadei postbelice și Arhitecte contemporane.
Secțiunea dedicată perioadei interbelice o include pe Regina Maria – prima femeie membru al Academiei de Arte Frumoase de la Paris – cunoscută pentru dragostea sa pentru arhitectură și pentru modelarea spațiilor cu care a intrat în contact. Perioada postbelică gravitează în jurul restauratoarelor care au avut un rol major în salvarea patrimoniului național construit. Pentru perioada interbelică, selecția le are în vedere pe Virginia Haret-Andreescu, prima femeie architect, cu diploma obținută în 1919, și pe Henrietta Delavrancea-Gibory. Expoziția prezintălucrări ale operei arhitectei Ioana Grigorescu, care cuprind un material ilustrativ bogat, majoritatea lucrărilor și a obiectelor de arhitectură provenind din arhiva UAR. Aceste lucrări și machete vor ilustra concludent cariera de arhitect și restaurator a Ioanei Grigorescu, dar mai ales valoarea de excepție a realizărilor sale, inclusiv cele artistice. Nu în ultimul rând, perioada contemporană prezintă o selecție a proiectelor realizate de arhitecte premiate la ultimele ediții ale Anualelor și Bienalelor Naționale de Arhitectură, fiind luate în considerare și alte aspecte, precum implicarea tinerelor arhitecte în educația de arhitectură.
Arhitectele incluse în expoziție sunt Regina Maria a României, Virginia Haret Andreescu, Henrietta Delavrancea-Gibory, Ioana Grigorescu, Eliza Yokina, Silvia Demeter – Lowe și Ilinca Păun Constantinescu.
„Expoziția «La mujer que soy. 7 arquitectas rumanas y sus obras» se înscrie în cadrul acțiunii mondiale de a se face dreptate femeilor creator și a efortului UAR de a face cunoscute, pe plan international, profesionistele remarcabile din arhitectura românească. Cu ocazia împlinirii a 100+3 ani de prezență a femeilor în arhitectura românească, prezentăm marile etape de evoluție profesională prin câteva portrete: Pionierele perioadei interbelice (Virginia Andreescu-Haret șI Henrietta Delavrancea-Gibory), salvatoarele patrimoniului din epoca socialistă (Ioana Grigorescu) și implicarea civică și educațională a tinerelor profesioniste (Silvia Demeter, Eliza Yokina și Ilinca Constantinescu). 7 ambasadoare ale excelenței pe care o reprezintă femeile din arhitectura românească”, este mesajul președintei Uniunii Arhitecților din România, arhitect Ileana Tureanu.
----
El Instituto Cultural Rumano en Madrid, en colaboración con la Unión de Arquitectos de Rumanía (UAR), el Consulado General de Rumanía en Bilbao y la Delegación en Bizkaia del Colegio Oficial de Arquitectos Vasco Navarro (COAVNA), presenta la exposición de arquitectura que tiene como lema principal las mujeres en la arquitectura rumana de entreguerras y contemporánea.
La exposición se inaugurará el 4 de mayo a las 19:00 hrs., en COAVN Bizkaia, en compañía del cónsul general de Rumanía en Bilbao, Marian Popescu, de representantes de la Unión de Arquitectos de Rumanía y del Instituto Cultural Rumano de Madrid.
Lugar: Delegación en Bizkaia del Colegio Oficial de Arquitectos Vasco Navarro (Alameda Mazarredo/Mazarredo Zumarkalea, 69, 48009 Bilbao)
Del 4 de mayo al 2 de junio de 2023.
<pstyle="margin-bottom: 20px;="" color:="" rgb(45,="" 64,="" 80);="" font-family:="" raleway,="" arial,="" helvetica,="" sans-serif;"="">La exposición "La mujer que soy. 7 arquitectas rumanas y sus obras" presenta algunas de las figuras representativas de la arquitectura femenina de Rumanía mediante una selección de fotografías, textos, maquetas y objetos.
Profesionales, fuertes y fascinantes. 7 mujeres que han dado forma significativa a la arquitectura rumana desde principios del siglo pasado hasta hoy, 7 mujeres entre la modernidad y la tradición, la educación y el espíritu cívico: reina María de Rumanía, Virginia Andreescu Haret, Henrietta Delavrancea, Ioana Grigorescu, Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina e Ilinca Păun Constantinescu.
La reina María auspicia la exposición porque fue quien creó un clima favorable para el florecimiento de las artes y la consolidación del papel de la mujer en la arquitectura rumana en la primera mitad del siglo XX.
Henrietta Delavrancea y Virginia Andreescu Haret son Las Pioneras que destacaron en el período de entreguerras, tras alistarse como enfermeras voluntarias en la Primera Guerra Mundial.
Ioana Grigorescu fue una inmensa fuerza creativa que, en pleno período socialista, devolvió el esplendor a las iglesias pintadas del norte de Moldavia y les aseguró la entrada en la lista del Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO.
Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina e Ilinca Păun Constantinescu forman parte de la nueva generación, están preocupadas por la profesión, involucradas en la educación de los más pequeños, son activistas cívicas y defensoras de la identidad del patrimonio rumano.
Exposición comisariada por la arquitecta Ileana Tureanu, presidenta de la Unión de Arquitectos de Rumanía.
<pclass="msonormal">"Celebramos 100+3 años de presencia constante e importante de las mujeres en la arquitectura rumana. Presentamos, mediante retratos representativos, a las Pioneras del período de entreguerras (Virginia Andreescu-Haret y Henrietta Delavrancea-Gibory), a las Preservadoras del patrimonio arquitectónico del período socialista (Ioana Grigorescu), las esperanzas del período contemporáneo (Silvia Demeter) y la nueva tendencia de responsabilidad cívica y educación (Ilinca Păun Constantinescu).
<pclass="msonormal">Las mujeres han desempeñado y desempeñan un papel fundamental en la arquitectura rumana.", Ileana Tureanu
¡OS ESPERAMOS!