Publicat: 10 ianuarie 2024

Expoziția „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” în Amorebieta-Etxano, provincia autonomă Țara Bascilor

Institutul Cultural Român de la Madrid sărbătorește Ziua Culturii Naționale și 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) prin expoziția de arhitectură „Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor” care va fi deschisă la Centrul cultural Zelaieta din localitatea Amorebieta-Etxano din provincia de Vizcaya.

Expoziția Femeia care sunt. 7 arhitecte din România și operele lor va fi deschisă publicului în perioada 15 ianuarie - 28 februarie 2024.

Evenimentul, organizat de Uniunea Arhitecților din România (UAR), în colaborare cu Consulatul General al României la Bilbao, cu sprijinul prețios al Centrului Zelaieta din Amorebieta-Etxano din provincia Vizcaya, este un omagiu adus femeilor din arhitectura românească.

Centrul Cultural Zelaieta

Zelaieta Parkea z/g

94 630 06 50
zelaieta@amorebieta.eus

ORAR DE VIZITARE : Luni - vineri: 8:30-21:30 Sâmbăta: 10:00-14:00 și 16:00-20:00 Duminica: 16:00-20.00

 Mai multe informații:

Expoziția ilustrează 100 de ani de prezență a femeilor în arhitectura românească și evidențiază potențialul și creativitatea doamnelor din arhitectura românească. Proiectul prezintă câteva dintre figurile reprezentative ale arhitecturii feminine din România, printr-o selecție de fotografii, texte, machete și obiecte.

Profesioniste, puternice și fascinante.7 femei care au modelat, în mod semnificativ, arhitectura din România de la începutul secolului trecut până astăzi, între modernitate și tradiție, educație și spirit civic: Regina Maria a României, Virginia Andreescu Haret, Henrietta Delavrancea, Ioana Grigorescu, Silvia Demeter-Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu.

Regina Maria patronează expoziția pentru că a reușit să creeze climatul favorabil înfloririi artelor și afirmării femeilor în arhitectura românească, în prima parte a secolului XX.

Henrietta Delavrancea și Virginia Andreescu Haret sunt Pionierele care s-au remarcat în perioada interbelică, după ce au servit ca infirmiere voluntare în primul Război Mondial.

Ioana Grigorescu a fost o imensă forță creatoare care, în plină perioadă socialistă, a redat splendoarea bisericilor pictate din Nordul Moldovei, asigurându-le intrarea pe Lista Patrimoniului mondial UNESCO.

Silvia Demeter Lowe, Eliza Yokina și Ilinca Păun Constantinescu fac parte din noua generație, preocupate de profesiune, implicate în educația celor mici, militante civic și apărătoare ale identității patrimoniului românesc.

Expoziția este curatoriată arh. Ileana Tureanu, președinta Uniunii Arhitecților din România.

„Sărbătorim 100+3 ani de prezență constantă și importantă a femeilor în arhitectura românească. Prezentăm, prin portrete reprezentative, Pionierele din perioada interbelică (Virginia Andreescu-Haret șI Henrietta Delavrancea-Gibory), Salvatoarele patrimoniului arhitectural din epoca socialistă (Ioana Grigorescu), speranțe ale perioadei contemporane (Silvia Demeter) noua tendință de asumare civică și educație (Ilinca Păun Constantinescu).

Femeile au jucat și joacă un rol major în arhitectura românească.”, Ileana Tureanu

Vă așteptăm!

<pstyle="margin-bottom: 20px;="" color:="" rgb(45,="" 64,="" 80);="" font-family:="" raleway,="" arial,="" helvetica,="" sans-serif;"="" style="caret-color: rgb(45, 64, 80); color: rgb(45, 64, 80); font-family: Raleway, Arial, Helvetica, sans-serif;">

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc