Publicat: 10 iunie 2022

Frau Architekt 100 de ani de creativitate feminină – femei în meseria de architect Arhitecte de excepție din Germania și România

Expoziția "FRAU ARCHITEKT. Peste 100 de ani de creativitate feminină - Arhitecte de excepție din Germania și România" este prezentă începând de vineri, până în 20 iunie, la Centrul de Informare Turistică al Primăriei Municipiului Sibiu din Piața Mare.

Proiect realizat în parteneriat cu: Uniunea Arhitecților din România, Stardust Architects și Atelier Terrapia.

O expoziție a Muzeului German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum)
Secțiunea românească a expoziției este curatoriată de arh. Ileana Tureanu (Președinte al Uniunii Arhitecților din România), identitate grafica – arh. Andra Panait. 

Istoria construcțiilor din ultimii 100 de ani este, de asemenea, o istorie a femeilor arhitect. Expoziția prezintă 22 de femei din Germania și 22 din România, care au influențat în mod semnificativ arhitectura noastră sau care o modelează și astăzi. De la pionierii BAUHAUS la femeile arhitect de succes din prezent: prin portrete, exemple de lucrări și povești foarte personale, rolul femeilor în arhitectură primește, în sfârșit, vizibilitatea pe care o merită de mult timp.

În expoziție sunt prezentate arhitecte importante din Germania și România: realizările lor extraordinare, povestea lor, realitățile lor de viață și, de asemenea, lupta lor pentru existență. Sunt profesioniste puternice și personalități fascinante. Ele au pledat activ pentru diferite cauze sociale, cum ar fi: protecția mediului, conservarea și restaurarea monumentelor, egalitatea în educație.

În portrete individuale, imaginile și textele prezentate spun povestea unor femei care au modelat în mod semnificativ arhitectura din ambele țări, în ultimul secol, și care continuă să o influențeze și în prezent.

Prezentările descriu un arc impresionant peste ultimele decenii: de la primele femei care au studiat arhitectura, la începutul secolului trecut, și au făcut încercarea de pionierat de a se impune în această profesie masculină, până la construcția epocii post-comuniste si a celei contemporane.

Acest lucru arată foarte clar că istoria arhitecturii din ultimii o sută de ani este și o istorie a femeilor arhitect. Inițiativa acestei expoziții este, de fapt, un semn că rolul femeii în arhitectură a câștigat vizibilitatea pe care o merită.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc