In memoriam arh. George Chira (1939 – 2023)

George Chira (1939 – 2023)

Absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, promoția 1963

A practicat arhitectura timp de 45 de ani și a fost aproape de colegii arhitecți, indiferent de generație, pentru o perioadă chiar și mai lungă. În prima decadă după absolvire, a avut ocazia de a realiza proiecte pentru săli de sport din Onești, Piatra Neamț și Bacău – cea din urmă, un reper în cariera lui. Din 1976 a locuit la Brașov, unde a trecut inițial printr-o etapă dificilă din cauza dosarului întocmit de Securitate, dar unde a putut, după căderea comunismului, să fondeze propriul birou de arhitectură și să realizeze din nou proiecte arhitecturale de amploare. Talentul lui profesional s-a văzut în numeroasele biserici ridicate în diferite orașe din județul Brașov, printre care prima biserică ortodoxă din Victoria, și în ansambluri rezidențiale concepute în această perioadă. Membru al Uniunii Arhitecților din România de la începutul activității lui profesionale, s-a implicat și în coordonarea organizației, ca vicepreședinte UAR și președinte al filialei Brașov. 

S-a stins din viață la Brașov, pe 19 octombrie, la vârsta de 84 de ani.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc