In memoriam arh. Gheorghe SION

Cu durere, Uniunea Arhitectilor din Romania anunta ca, in ziua de 24 martie, ne-a parasit arhitectul Gheorghe SION, architect restaurator de inalta clasa si intelectual de aleasa tinuta, om de o rara modestie si discretie.
De astazi, sicriul este depus la CAPELA CIMITIRULUI BELLU ORTODOX unde vor avea loc funerariile, marti 27.03.2018. Va vom informa. 

O buna si lunga etapa a vietii sale este legata de restaurarea Cetatii de Scaun a Sucevei. Acolo ne-a dus si ne-a condus, in anul 2016, cu ocazia redeschiderii pentru public a Cetatii, la Zilelor arhitecturii de la Uzina de Apa. 
Acolo, nu se mai satura, desi trecuse de miezul noptii, sa ne povesteasca cum, ce, de ce, ce s-ar mai fi putut face, de ce nu s-a putut, cum s-a rezolvat, totusi…Domnul architect Ghighi Sion era vrajit, fericit, zambitor, implinit, euforic, convingator, invingator…. Asa mi-l amintesc, eu !

Acea seara era incununarea a peste jumatate de secol de munca neintrerupta.

"Marile lucrări de consolidare și restaurare de la Cetatea de Scaun a Sucevei au debutat în anul 1962. Înainte de debutul lucrărilor, cetatea era departe de forma pe care avea să o aibă ulterior. Era o ruină din care timp de zeci de ani localnicii au luat piatră pentru case și anexe gospodărești.
Lucrările au fost coordonate inițial de arhitectul Nicolae Diaconu, urmat mai apoi de arhitectul Virgil Antonescu și de mai tânărul său discipol, arhitectul Gheorghe Sion. 
Gheorghe Sion este al treilea și ultimul arhitect care a coordonat lucrările de la cetate din anii '60 și '70 ai secolului trecut.
Arhitectul a activat în cadrul Direcției Monumentelor Istorice din noiembrie 1968, imediat după terminarea facultății, și a lucrat numai în domeniul monumentelor istorice. În această calitate a colaborat la lucrări de la mai multe monumente istorice din județ, iar la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Curtea Domnească a fost șef de proiect.
„Am fost adoptat de colectiv și mai ales de Virgil Antonescu, al doilea arhitect la lucrările de la Cetatea Suceava. Am lucrat la toate proiectele lui, inclusiv la Cetatea de Scaun a Sucevei, începând cu 1970. După 1974 am rămas eu arhitect-șef la Cetatea Sucevei. În cadrul proiectului s-a lucrat pe părți, pe măsură ce erau fonduri și se puteau face cercetări parțiale și degajări. Cercetarea era asigurată de Academia Română, prin Institutul de Arheologie București”, ne-a declarat Gheorghe Sion. 
El ne-a spus că după 1977 a mai existat un proiect de reconstituire a Cetății Sucevei după schițele proprii.
„În 1978-1979 a existat un proiect de reconstituire a Cetății de Scaun după ce Ceaușescu se supărase în 1977 că s-au cheltuit prea mulți bani la Cetatea Sucevei. A rămas doar macheta proiectului, la muzeu, că bani nu s-au mai dat”, ne-a declarat Gheorghe Sion".

Extras din presa Florin Paiu

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc