Publicat: 1 februarie 2017

Maratonul de Arhitectura Contemporana, cu Herzog & de Meuron si Peter Markli, UAUIM, joi, 2 februarie

In luna februarie vom continua Maratonul de Arhitectura Contemporana, cu Herzog & de Meuron si Peter Markli.


Herzog & de Meuron nu mai au nevoie de prezentare. Aproape saptamanal primim vesti noi despre aceasta firma de arhitectura care provoaca cu fiecare noua lucrare. Desi voci critice sunt, si dintre cele mai serioase, nimeni nu poate contesta interesul legitim pe care aceasta arhitectura il starneste.
Mai misterios e Peter Markli, si el din Elvetia, dar o cu totul alta Elvetie. Peter Markli pare mai cuminte, dar in realitate nici el nu este mai putin radical... sa respingi arhitectura scenografica, sa respingi "spectaculosul", sa respingi teatralul si insidiosul inseamna, de fapt, sa fii radical, azi. Societatea Spectacolului, ca sa folosim titlul cartii lui Guy Debord, e servita de Herzog si de Meuron prin principiul placerii, ca sa spunem asa, in timp ce Peter Markli construieste in "cheie eterna", cautand echilibru, proportii, calm si seriozitate.

Intr-un fel, cele doua birouri de arhitectura ilustreaza bine cele doua jumatati ale artei de care vorbea Baudelaire: tranzitoriul si efemerul / eternul si imuabilul. Si probabil ca ele sunt simultan prezente in cele mai bune lucrari ale lor.


Va multumesc si va astept.
Dan Coma

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc