Publicat: 28 iulie 2016

In memoriam Alexandru Mulțescu (1942-2016)

Alexandru Multescu s-a nascut la data de 24 octombrie 1942 in Bucuresti. 

A absolvit liceul Dimitrie Cantemir in 1960 si Institutul de Arhitectura Ion Mincu,  in 1967.

A fost un om al Bucurestilor prin formatie, prin mediul in care a trait, un adevarat cosmopolit. 

A fost mereu mandru de traditia româneasca si greceasca pe care le-a mostenit si s-a straduit mereu sa le faca sa apara discret in prezenta sa publica. Campion la polo, canta la pian, a fost un om al diversitatii. Pentru colegii de liceu si de facultate a fost Tzache, colegul vesel si dansatorul neobosit.

Dupa absolvire, a plecat la Pitesti si a lucrat pana la sfarsitul carierei la Institutul de proiectare Arges. A intalnit-o pe Mitzi (arhitecta Maria Niculescu) si au creat un cuplu de arhitecti cum rar s-a intalnit – doi oameni care s-au inteles in profesie, in viata, in curiozitate, in iubire. Au  doi copii, Gheorghe Petru si Andrei Barbu, carora le-au lasat mostenire profesia, gustul pentru frumos, pentru tezaurul patrimoniului construit. A fost mandru de multe dintre lucrarile lui – din pacate unele dintre ele au fost denaturate ulterior – Hanul Dealul Sasului, Spitalul de pediatrie de la Pitesti – ulterior folosit ca baza de proiectare pentru proiectul spitalului Budimex, Sanatoriul de la Bradet.A lucrat si s-a luptat mult, alaturi de Maria, pentru un patrimoniu aflat intr-o situatie dificila in anii 1980 si si-au facut un nume in domeniul monumentelor istorice – au lucrat pentru manastirea Cotmeana, manastirea Negru Voda de la Campulung, manastirea Aninoasa, biserica domneasca de la Curtea de Arges fiind cateva din proiectele de care si-au legat numele. O mare contributie au avut la prezervarea centrului istoric Campulung Muscel, fiind in conflict direct cu autoritatile timpului. 

A trecut prin incercarea singuratatii - in pofida prezentei fiilor, nu s-a putut consola cu pierderea sotiei, in ultimii ani ai vietii. S-a stins intr-un timp prea scurt pentru cei care i-au ramas alaturi. 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc