In memoriam Alexandru Mulțescu (1942-2016)
Alexandru Multescu s-a nascut la data de 24 octombrie 1942 in Bucuresti.
A absolvit liceul Dimitrie Cantemir in 1960 si Institutul de Arhitectura Ion Mincu, in 1967.
A fost un om al Bucurestilor prin formatie, prin mediul in care a trait, un adevarat cosmopolit.
A fost mereu mandru de traditia româneasca si greceasca pe care le-a mostenit si s-a straduit mereu sa le faca sa apara discret in prezenta sa publica. Campion la polo, canta la pian, a fost un om al diversitatii. Pentru colegii de liceu si de facultate a fost Tzache, colegul vesel si dansatorul neobosit.
Dupa absolvire, a plecat la Pitesti si a lucrat pana la sfarsitul carierei la Institutul de proiectare Arges. A intalnit-o pe Mitzi (arhitecta Maria Niculescu) si au creat un cuplu de arhitecti cum rar s-a intalnit – doi oameni care s-au inteles in profesie, in viata, in curiozitate, in iubire. Au doi copii, Gheorghe Petru si Andrei Barbu, carora le-au lasat mostenire profesia, gustul pentru frumos, pentru tezaurul patrimoniului construit. A fost mandru de multe dintre lucrarile lui – din pacate unele dintre ele au fost denaturate ulterior – Hanul Dealul Sasului, Spitalul de pediatrie de la Pitesti – ulterior folosit ca baza de proiectare pentru proiectul spitalului Budimex, Sanatoriul de la Bradet.A lucrat si s-a luptat mult, alaturi de Maria, pentru un patrimoniu aflat intr-o situatie dificila in anii 1980 si si-au facut un nume in domeniul monumentelor istorice – au lucrat pentru manastirea Cotmeana, manastirea Negru Voda de la Campulung, manastirea Aninoasa, biserica domneasca de la Curtea de Arges fiind cateva din proiectele de care si-au legat numele. O mare contributie au avut la prezervarea centrului istoric Campulung Muscel, fiind in conflict direct cu autoritatile timpului.
A trecut prin incercarea singuratatii - in pofida prezentei fiilor, nu s-a putut consola cu pierderea sotiei, in ultimii ani ai vietii. S-a stins intr-un timp prea scurt pentru cei care i-au ramas alaturi.