In memoriam arh. Boris Stuparu

Anunțăm pe această cale cu durere în suflet, decesul arhitectului Boris Stuparu, după o lungă suferință, pe 7 mai 2019, în orașul Paris.

Născut la Chișinău în 23 iulie 1935, după liceu, intră la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București, de unde obține diploma de arhitect în 1959. Asistent mai mulți ani la Arhitectură Industrială, își ia Doctoratul în 1977, ocazie cu care integrează în paralel Institutul de Proiectări IPROMET. După doi ani, devine șeful Atelierului de Arhitectură, pe care-l conduce cu brio până la plecarea sa definitivă cu familia în Franța, în 1982. 

După o adaptare rapidă la Paris, Boris Stuparu lucrează în câteva cabinete importante de arhitectură, la elaborarea unor diverse proiecte. De menționat aportul sau substanțial la reabilitarea Muzeului Carnavalet din Paris, în special la expoziția comemorativă “Lutetia” și a saloanelor Art Deco, după desene originale și revăzute ale marelui Alfonce Mucha. 

În cadrul cabinetului de arhitectură și inginerie L. Negru, participă pentru mai mulți ani, conceptual și organizatoric, la numeroase proiecte de imobile pariziene sau din zonele adiacente, în Île de France. 

În asociație cu arhitectul M. Lebădă, fost coleg de-al său, realizează studiile și proiectul de reconstruire/reabilitare a faimosului Schit Prodromul, schit românesc ortodox din Muntele Athos. Exercițiu memorabil desfășurat pe câțiva ani de zile, în anumite perioade determinate ale acestui proiect important.

În paralel activității de arhitectură, Boris Stuparu dezvoltă și aptitudinile sale artistice de desenator și acuarelist. Talentul moștenit de la mama sa, pictorița impresionistă Nina Stuparu, își revelează materializarea prin numeroase desene și acuarele, mare parte din voiajele efectuate în timp prin diferite locuri în Franța sau prin lume. Participă astfel la expoziții personale sau colective în anii ’64, ’80, ’96 cu un premiu Claude Monet la Ablon, Franța. În 2000 și 2001 expoziții personale în Montrouge, Franța și la București la Institutul nostru de Arhitectură Ion Mincu.

Boris Stuparu a fost membru al Ordinului Arhitecților Francezi și Uniunea Arhitecților din România.

Dumnezeu să-l odihnească în pace !

Familia Anca Stuparu și arh. Costin Petry Petrescu

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc