Publicat: 13 iunie 2024

Conferința "Incursiune în modernismul portughez" - Gelu Savonea, 20 iunie, ora 18.30 la MMB

#Conferința_de_Joi: „𝗜𝗻𝗰𝘂𝗿𝘀𝗶𝘂𝗻𝗲 𝗶̂𝗻 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝗺𝘂𝗹 𝗽𝗼𝗿𝘁𝘂𝗴𝗵𝗲𝘇”, 𝗰𝘂 𝗚𝗲𝗹𝘂 𝗦𝗮𝘃𝗼𝗻𝗲𝗮Muzeul Municipiului București vă invită la Conferința de Joi, 20 iunie, ora 18.30, cu tema „Incursiune în modernismul portughez”, pe care o va susține arhitectul Gelu Savonea. Coordonatorul Conferințelor de Joi: conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin.Preț bilet: 10 lei/persoană. Conferința se bazează pe cartea Dr. Arh. Gelu Savonea, cu titlul „Raționalisme ale sudului european. Cazul Portugaliei”, precum și pe teza de doctorat omonimă, susținută la UAUIM în anul 2022, și răsplătită cu Summa cum Laude. Profesorul arhitect Sorin Vasilescu spunea, în cuvântul înainte al cărții, că „această lucrare are un caracter special, ea fiind expresia unei remarcabile cunoașteri a arhitecturii lusitane, a unei arhitecturi realizate la extrema vestică a latinității, și știindu-se relația dintre extreme, ea are o deosebită importanță în explorarea unor neașteptate similitudini cu arhitectura din România, țară latină aflată la limita estică a latinității.” Astfel, „Temporar, Raționalismul portughez coincide cu regimul autoritar al lui Salazar, pentru unii un dictator, pentru alții „salvator patriae”, cel ce stabilizează statul portughez după perioada de marasm politico-economic ce a urmat după abolirea monarhiei. Dacă s-a afirmat că arhitectura românească este la est de vest și la vest de est, arhitectura portugheză și cea din fostul ei imperiu colonial, este la vest de vest.”Arhitectul Gelu Savonea este fotograf pasionat, autor și curator de expoziții de arhitectură, precum și curator de expoziții de artă. Împătimit de istoria artei și arhitecturii, a publicat articole în revistele „Arhitectura 1906”, „Arta”, „Igloo”, „Octogon”, în suplimentul cultural „Ziarul de Duminică„ al Ziarului Financiar, și în cotidianul „Diário de Notícias”. A fost director adjunct al ICR Lisabona între 2013-2021.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc