Publicat: 10 iulie 2018

Cartea "Ioana Grigorescu - calea sincerității", autor Alexandru Panaitescu, distinsă cu Premiul președintelui OAR la Anuala de Arhitectură București

Cartea în 384 de pagini cuprinde o amplă prezentare monografică a activității Ioanei Grigorescu, susținută și de 518 imagini, dintre care peste două treimi sunt desene sau fotografii de epocă, restul fiind actuale, și care ilustrează principalele lucrări de restaurare întreprinse de arhitectă între 1955-1972, cu precădere în Bucovina și Neamț. 

În linii mari, concepția de restaurare susținută de Ioana Grigorescu a stat sub semnul sincerității și autenticității, fiind definită de ea ca „... asemănătoare reîntregirii unui vas de lut cu un alt material contrastant [și pe care] privindu-l, ești mulțumit să știi care anume porțiune este cu adevărat originală și care a fost completată. Astfel, cercetătorul viitor sau vizitatorul devine implicit un spectator activ, un critic al restaurării, își dă seama atât de starea monumentului la începutul lucrării, cât și de justețea sau eventualele greșeli ale reconstruirii...”.

Publicarea albumului monografic IOANA GRIGORESCU * CALEA SINCERITĂȚII se înscrie în programul RECUPERAREA REPERELOR inițiat de UAR, prin care aceasta și-a propus promovarea arhitecților români reprezentativi și a fost finanțată din Fondul Timbrului de Arhitectură. 

coordonator/autor  I  Alexandru Panaitescu

cercetător arhivă  I  Rodica Panaitescu

concept grafic, prelucrare foto, DTP  I  Ioana Alexe

foto  I  Rodica & Alexandru Panaitescu, Constantin Gorcea, Matei Georgescu, Andrei Panaitescu, Adina Vartan, Nicu Mihali

colaboratori texte  I  Virgil Polizu, Constantin Gorcea, Constanța Carp, Dan Kisilewicz

scanări  I  Alexandru Panaitescu, Răzvan Hatea

sprijin bibliografic  I  Olimpia Sultana

corectură  I  Claudia Ștefănescu

traducere  I  Mariana Ionescu

revizuirea traducerii  I  Dorothee Hasnaș

ISBN 978-973-0-27227-7

Tiparită la Imprimeria Arta Grafica

Toate depturile sunt rezervate și protejate de legisalția în vigoare privind drepturile de autor. Reproducerea integrală sau în detaliu, prin orice mijloace de copiere sau de transmisie este interzisă fără acordul Uniunii Arhitecților din România și a autorului. 

La Anuala de Arhitectură București, cartea "Ioana Grigorescu - calea sincerității" a primit Premiul președintelui OAR.

Cartea se poate achiziționa la prețul de 60 de lei de la sediul UAR din Jean Louis Calderon 48.

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc