Publicat: 11 iunie 2023

Expoziția "Marcel Iancu dezlănțuit" a ajuns la Muzeul Janco Dada din Ein Hod, Israel

Expoziția "Marcel Iancu dezlănțuit" a ajuns la Ein Hod, in satul pe care Marcel Iancu l-a salvat și pe care l-a transformat într-un sat al artiștilor și al spiritelor libere. 

Expoziția este deschisă până pe 8 octombrie 2023.

Unele expozitii au un destin!

Pentru redacția Revistei Arhitectura, anul 2022 a stat sub semnul personalității complexe, de necuprins în expoziții sau publicații, a lui Marcel Iancu - arhitectul, pictorul, publicistul, graficianul, scenograful, dadaistul, modernistul, vizionarul. 

Complexistatea modalitatilor de exprimare ale lui Marcel Iancu ne-au inspirat să ne gândim la o expunere ca un puzzle format din piese care provin din toate manifestarile lui artistice și care aduse împreună au definit arhitectura lui Marcel Iancu, făcând-l să fie primul arhitect modernist al României. Fiecare piesă a expunerii poate fi privită ca un întreg, însă, aduse împreună, aceste piese se înscriu într-un discurs ale cărui elemente vin să realizeze un portret de detaliu al arhitectului Marcel Iancu. 

Expunerea începe cu primul imobil realizat de Marcel Iancu și se încheie cu un ultim proiect în București. Există imagini cu toate imobilele din București, păstrate sau dispărute, prezentate în fotografii din arhiva UAR și în fotografii din 2022, imagini de ansamblu, detalii, planuri și schițe. Textele lui Marcel Iancu însoțesc privitorul așa cum, de altfel, au și făcut-o în perioada 1922-1941, prin intermediul revistei Contimporanul, pentru a putea urmări materializarea în arhitectură a ide- ilor moderniste pe care le-a promovat ca jurnalist și ilustrator. Ca un fir roșu, fiecare an este însoțit de citate din eseurile de arhitectură ale lui Marcel Iancu, texte curajoase, vizionare, polemice cu ideile epocii, care amintesc de episodul dadaist al tinereții autorului, cu forța jurnalistului și curajul vizionarului umanist, cu vehemența avangardistului. 

Această compoziție de piese induce privitorului ideea că are de-a face doar cu o parte din activitatea artistică atât de prolifică a lui Marcel Iancu. La aceste elemente expuse s-ar putea adaugă oricând altele, intrând din ce în ce mai mult în detalii. Intenția a fost să facem privitorul să se simtă parte a acestei expuneri și să contribuie cu propria experiență de locuitor al orașului. De altfel, așa s-a și întâmplat, vizitatorii intrând în dialog cu noi și dorind să ne împărtășească propri- ile experiențe legate de opera lui Marcel Iancu. 

În completarea expoziției „Iancu dezlănțuit”,  revista Arhitectura i-a dedicat un intreg numar bilingv. 

Va multumim tuturor celor ati facut posibil ca aceasta expozitie sa ajunga la Ein Hod pentru ca intregeste un portret si aduce impreuna cele doua parti ale vietii lui Marcel Iancu, cele doua preocupari majore: arhitectura si pictura:

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc