Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia

OMCIN 2826.pdf

COMUNICAT

Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia

Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România organizează concursul pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, concurs public de creație deschis participării autorilor individuali sau reuniți în grupuri, ori persoanelor juridice fără scop patrimonial (organizații neguvernamentale).

Ediția din 2018 a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se va desfășura în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 24 și 25 mai 2018.

Tema celei de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne Farrell și Shelley McNamara – „Freespace“, reprezintă generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.

 „Freespace” încurajează reexaminarea modului nostru de a gândi, noile modalități de a vedea lumea, de a inventa soluții prin care arhitectura să furnizeze o stare de bine și demnitate fiecărui cetățean de pe această fragilă planetă.

Prin tema „Freespace“, Bienala de Arhitectură 2018 va prezenta publicului exemple, va propune elemente – construite sau neconstruite – de lucrări care exemplifică acele calități ale arhitecturii care includ modelarea, bogăția materialității suprafețelor, orchestrarea și dispunerea mișcării, relevând forța și frumusețea intrinsecă a arhitecturii.

La cea de-a 16-a Expoziție Internațională de Arhitectură vor fi celebrate exemplele de generozitate și solicitudine din arhitectura întregii lumi. Arhitectura care întruchipează aceste calități, cu generozitate și dorință de schimb de idei, este ceea ce se poate numi „Freespace“.

Bienala lansează invitația către participanți, și fiecare pavilion național, să aducă la Veneția propriul lor „Freespace“, astfel încât, împreună, să poată dezvălui diversitatea, specificitatea și continuitatea în arhitectură, bazate pe persoane, locuri, timp și istorie, pentru a susține cultura și relevanța arhitecturii pe această planetă dinamică. 

Mai multe informații legate de lansarea temei, inclusiv conceptul formulat de Yvonne Farrell și Shelley McNamara, se pot consulta on-line: http://www.labiennale.org/en/architecture/2018/16th-international-architecture-exhibition

Pentru a participa la concursul național, solicitantul trebuie să depună un proiect care să conțină documentația obligatorie prevăzută în Regulament de organizare al concursului.doc afișat pe paginile de internet ale Ministerului Culturii și Identității Naționale (www.cultura.ro), Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), Institutului Cultural Român (www.icr.ro) și Uniunii Arhitecților din România (www.uniuneaarhitectilor.ro).

Conform Regulamentului de organizare a concursului, începând cu această ediție concursul va avea două etape de jurizare: prima etapă cu un rol de definire a conceptului curatorial și a conținutului, urmată de selectarea finaliștilor, care vor fi invitați să detalieze aspectele tehnice ale proiectului în etapa a doua de concurs.  

Înscrierea la Concurs se va realiza fără taxă, prin depunerea documentațiilor la sediul Uniunii Arhitecților din România, strada Jean Louis Calderon nr. 48, sector 2, cod 020038, București, până la data de 14 decembrie 2017, ora 14.00.

Proiectele transmise prin e-mail sau fax, cele incomplete, cele care nu respectă cerințele impuse de organizatori și cele care vor ajunge la Uniunea Arhitecților din România la o dată ulterioară datei menționate, indiferent de modalitatea de transmitere, nu vor fi luate în considerare.

Uniunea Arhitecților din România va acorda următoarele premii, pentru primele trei proiecte clasificate în Etapa a II-a a concursului:

În vederea îndeplinirii scopului concursului, vor fi constituite o Comisie de selecție și o Comisie de soluționare a contestațiilor, ce vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Culturii și Identității Naționale.

Nu pot participa la concurs persoanele care au participat la organizarea sa, la elaborarea regulamentului, angajați ai instituțiilor organizatoare, membrii comisiei de selecție și cei ai comisiei de soluționare a contestațiilor sau rude și afini ai acestora, până la gradul al doilea inclusiv, respectiv asociații din societățile/ONG-urile în care membrii comisiei de selecție, ai comisiei de soluționare a contestațiilor dețin funcții de conducere. Membrii comisiilor nu pot primi misiuni profesionale legate de elaborarea proiectelor care vor fi înscrise în concurs. 

Calendar concurs:

ETAPA I

ETAPA a II-a

Informații suplimentare la:

bav2018@uniuneaarhitectilor.ro

Documente necesare:

Raspunsuri la Intrebari:

13 dec 2017

Referitor la intrebarea dumneavoastra "Este nevoie de două devize estimative separate pentru fiecare spațiu (Pavilion și Galerie)?" precizam ca este nevoie de un singur Deviz, pentru fiecare etapa a concursului, care sa cuprinda cheltuielile estimative aferente implementarii proiectului in ambele spatii. Pentru etapa a II-a a concursului, care are un rol ce tine mai degraba de aspectele tehnice ale proiectului, devizul estimativ va tine cont, conform art. 28, pct. 5 din Regulament, si de solutiile constructive, de strategia de comunicare, de tipul și structura publicațiilor, precum si de numărul și de complexitatea evenimentelor conexe descrise în cursul Etapei II.

12 dec 2017

Referitor la semnalarea dumneavoastra cu privire la pierderea de spatiu din numarul maxim de pagini prevazute prin Regulament pentru fiecare din piesele scrise, prin alocarea unui dreptunghi de 3x5 cm, in coltul din dreapta sus al fiecarui document, in care va fi scris un simbol format din 2 litere si 5 cifre, acoperit cu hartie neagra netransparenta (cf. art. 25 din Regulament), precizam ca din motive obiective, adresam rugamintea tuturor participantilor sa se incadreze in numarul maxim prevazut prin Regulament.

11 dec 2017

Referitor la intrebarea dumnevoastra "Nu imi este clar din regulament cum obtinem codul format din 2 litere si 5 cifre – il aplicati dvs. dupa primirea documentelor? Sau trebuie noi sa-l imprimam direct pe planse? ",  precizam faptul ca "simbolul" (cf. art. 25 din Regulament) format din doua litere si trei cifre (alese de participant) va fi aplicat sau imprimat pe fiecare document, de catre participanti. "Simbolul" va fi inscris intr-un dreptunghi de 3x5 cm in coltul din dreapta sus al fiecarui document si va fi acoperit cu hartie neagra netransparenta pe ambele fete ale planselor si pieselor scrise, prin lipire pe contur. Mentionam ca acelasi simbol trebuie sa fie aplicat si pe plicul sigilat continand  Formularul de inscriere, Descrierea echipei, Curriculum Vitae, Portofoliu. Pe acest plic, simbolul (ce a fost inscris si pe documentele nesecrete, mentionate mai sus) va fi vizibil (nu va mai fi acoperit). 

Referitor la intrebarea dumneavoastra "Regulamentul prevede ca acestea (plansele) să fie trimise cașerat pe un suport dur, ne puteți spune natura materialului suport, adică nu vom veni cu planșele A2 rulate, ci lipite pe o placă dură orizontală?", precizam ca plansele A2 vor fi lipite pe orice suport rigid cu grosime de 3 mm sau 5 mm, de culoare alba (ex.: mousse, forex, comatex etc)

08 dec 2017

Conform regulamentului, intrebarile legate de "Concurs național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia" trebuie sa fie publice, deci le vati gasi si pe pagina concursului, dupa fisierele de descarcat. https://www.uniuneaarhitectilor.ro/lansare-bav2018

Referitor la intrebarea dumneavoastra cu privire la continutul dosarului electronic, art. 26 din Regulament prevede obligativitatea prezentarii cate unui dosar electronic pentru fiecare din cele 2 etape de concurs.

Pentru Etapa I, dosarul electronic va cuprinde un dosar cu piese scrise, un dosar cu piese desenate (ce va cuprinde la randu-i doua dosare: unul pentru fiecare spatiu) si un dosar cu imagini/alte piese (ce va cuprinde la randu-i doua dosare: unul pentru fiecare spatiu).

Dosarul cu piese scrise va cuprinde cele 10 fisiere mentionate in Regulament: 2 fisiere cu conceptul expozitional (unul in romana, altul in engleza), 2 fisiere cu descrierea tehnica a expozitiei (unul in romana, altul in engleza), 2 fisiere cu descrierea evenimentelor conexe (unul in romana, altul in engleza), 2 fisiere cu strategia de promovare (unul in romana, altul in engleza), 1 fisier cu devizul estimativ, 1 fisier cu partenerii (in limba romana si in limba engleza).

Dosarul cu piese desenate va cuprinde fisierele cu toate piesele desenate (plan, sectiune, vederi etc) care au compus plansa/plansele A2. Fiecare tip de desen prezentat in plansa/plansele A2 (plan, sectiune, vederi etc) va fi salvat, la scara 1:100 (pentru Pavilion) sau scara 1:50 (pentru Noua Galerie), individual, intr-un singur fisier si inclus in dosarul cu piese desenate. Acelasi lucru este valabil atat pentru imaginile, schite care au compus plansa/plansele A2, cat si pentru alte piese.

Dosarul pentru Etapa a II-a va cuprinde: un dosar cu piese scrise si un dosar cu piese desenate si imagini (ce va cuprinde la randu-i doua dosare: unul pentru fiecare spatiu).

Dosarul cu piese scrise va cuprinde cele 10 fisiere mentionate in Regulament: 2 fisiere cu descrierea tehnica a expozitiei (unul in romana, altul in engleza), 2 fisiere cu descrierea evenimentelor conexe (unul in romana, altul in engleza), 2 fisiere cu strategia de promovare (unul in romana, altul in engleza), 2 fisiere cu descrierea echipei (unul in romana, altul in engleza), 1 fisier cu devizul detaliat, 1 fisier cu partenerii si cofinantatorii (in limba romana si in limba engleza).

Dosarul cu piese desenate si imagini va cuprinde fisiere in format .pdf cu plansele continand imagini si desene, pentru fiecare spatiu in parte, precum si desenele (pla, sectiune, vederi etc) la scara 1:100 pentru Pavilion, si de 1:50 pentru Noua Galerie, separat paginate pe A3.

Marta Nedelcu
Consilier 
Compartimentul Monumente de For Public

*

*

*

Miercuri, 4 octombrie 2017, la sediul central al Fundației Bienalei de la Veneția a avut loc lansarea oficiala a celei  de-a 16–a ediții a Bienalei de Arhitectură de la Veneția.

Cu ocazia reuniunii, Yvonne Farrell și Shally McNamara, curatoarele generale ale ediției 2018 au prezentat detalii despre tema celei de-a 16-a ediții, intitulată „Freespace”

(conceptul curatorial integral se poate consulta la: http://www.labiennale.org/en/architecture/2018/16th-international-architecture-exhibition)

statement BAV2018.pdf

Ediția din 2018 va avea loc în perioada 26 mai – 25 noiembrie, cu zilele de vernisaj 24-25 mai și prevernisaj 23 mai.

România organizează participarea la Bienală conform protocolului de colaborare inter–instituțională încheiat între Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Uniunea Arhitecților din România.

Comisarul României pentru Bienala de Arhitectură de la Veneția 2018 este arhitectul Attila Kim.

In perioada imediat urmatoare, se va lansa concursul public pentru desemnarea proiectului ce va reprezenta România la ediția 2018 a Bienalei de Arhitectură, tema căruia se înscrie în conceptul general prezentat de curatoarele editiei 2018, Yvonne Farrell și Shally McNamara.

Expozitia Romaniei se desfasoara  simultan în două spatii: Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale și Noua Galerie din cadrul IRCCU Veneția. Mai multe informatii despre acestea: 

Luni 30 octombrie 2017, ora 18.00, la sediul UAR din strada J.L.Calderon 48, va avea loc o întâlnire cu arhitectul Attila Kim despre Bienala de la Veneția.

Tema celei de-a 16-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură –la Biennale di Venezia, lansată de curatorii Yvonne farrell și Shelley McNamara – „Freespace“, reprezintă generozitatea spiritului și acel sens al umanității pe care arhitectura îl găzduiește în centrul propriei sale agende, concentrându-și atenția asupra calității spațiului însuși.

„Freespace“ se focalizează asupra capacității arhitecturii de a oferi în dar spații libere și suplimentare acelora care le folosesc și asupra capacității sale de a se adresa dorințelor nerostite ale necunoscuților.

„Freespace“ celebrează capacitatea arhitecturii de a descoperi generozitate suplimentară și neașteptată în fiecare proiect – chiar și în condițiile cele mai personale, defensive, exclusiviste sau limitate din punct de vedere comercial.

„Freespace“ oferă ocazia de a pune în valoare darurile luminii, oferite de natură – lumina Soarelui, lumina Lunii, aerul, forța gravității, materialele – și resursele naturale antropogene. Freespace încurajează reexaminarea modului nostru de a gândi, noile modalități de a vedea lumea, de a inventa soluții prin care arhitectura să furnizeze o stare de bine și demnitate fiecărui cetățean de pe această fragilă planetă.

„Freespace“ poate fi un spațiu favorabil, democratic, neprogramat și liber pentru a fi utilizat în scopuri, încă, nedefinite. Există un schimb între persoane și clădiri, care are loc chiar dacă el nu este intenționat sau proiectat, astfel încât clădirile înseși își găsesc drumul lor pentru a implica oamenii și se împărtăși cu aceștia, de-a lungul timpului, multă vreme după ce arhitectul a părăsit scena. Arhitectura are, deopotrivă, o viață activă și una pasivă.

„Freespace“ îmbrățișează libertatea de a imagina spațiul, liber de timp și de memorie, care leagă trecutul, prezentul și viitorul, laolaltă, clădind pe straturile culturale moștenite, legând arhaicul de contemporan.

Prin tema „Freespace“, Bienala de Arhitectură 2018 va prezenta publicului exemple, propune, elemente – construite sau neconstruite – de lucrări care exemplifică acele calități ale arhitecturii care includ modelarea, bogăția materialității suprafețelor, orchestrarea și dispunerea mișcării, relevând forța și frumusețea intrinsecă a arhitecturii.

La cea de a 16-a Expoziție Internațională de Arhitectură vor fi celebrate exemplele de generozitate și solicitudine din arhitectura întregii lumi. Arhitectura care întruchipează aceste calități, cu generozitate și dorință de schimb de idei, este ceea ce se poate numi „Freespace“.

Bienala lansează invitația către participanți, și fiecare pavilion național, să aducă la Veneția propriul lor „Freespace“, astfel încât, împreună, să poată dezvălui diversitatea, specificitatea și continuitatea în arhitectură, bazate pe persoane, locuri, timp și istorie, pentru a susține cultura și relevanța arhitecturii pe această planetă dinamică. 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc