Publicat: 27 martie 2017

Marc Fornes și Michael Hansmayer, joi, 30 martie, ora 18.00, Sala Frescelor

Traim intr-o lume complexa... si arhitectura recenta o arata.

Se experimenteaza mult, si cu ajutorul noilor "unelte tehnologice"... noi arhitecturi par posibile... si cine si-ar fi inchipuit ca un arhitect contempran ca Michael Hansmeyer studiaza noi tipuri de coloane, noi posible "ordine" arhitecturale, cu nimic mai putin complexe decat cele ale grecilor antici, spre exemplu...
Va spun sincer: ii invidiez pe cei "vechi"... sa luam cazul grecilor. Ei au lucrat cateva sute de ani sa prefectioneze trei tipuri de coloane... doric, ionic, corintic... dar nu au facut-o cu gandul la "eficienta" lor... pentru ei coloanele erau / reprezentau mult mai mult decat niste simple purtatoare de sarcina constructiva... ele erau si simboluri, aveau si rol metaforic.
Dar noi traim in continuare in vremuri obsedant pragmatice... desi deseori acest pragmatism excesiv nu e practic deloc, fiindca ne subjuga.
Iata insa ca arhitectul francez Marc Fornes, stabilit insa (temporar?) in Statele Unite, si arhitectul elvetian Michael Hansmeyer experimenteaza cu forme arhitecturale care ne surprind... ei pun sub semnul intrebarii obiceiuri si dogme care pareau / par de neclintit.

Dar ei deschid noi orizonturi ale sperantei... in care nu totul a fost / este descoperit.
Nu acesta este rolul artei...?
Va multumesc si va astept.
Dan Coma 

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc