In memoriam Mircea MICLEA

La data de 6 aprilie ne-a mai părăsit prematur un arhitect, Mircea MICLEA, în vârstă de 78 de ani, care trăia în București.     

Originar din Dej, Micea MICLEA a urmat Institutul de Arhitectură la Ion Mincu la București, între anii 1961 – 1967.        

Soția lui arhitecta Maria (Mery) fostă Fotescu, decedase cu un deceniu înaintea lui.

Mircea avea înclinații artistice diferite, în afară de talentul său ca arhitect proiectant de construcții. Astfel, Mircea era un bun fotograf, talent pe care și l-a valorificat și în călătoriile lui cu soția în Europa și în Statele Unite ale Americii. Totodată Mircea picta, de regulă în ulei, având casa plină de tablouri, frumos înrămate. Dar cel mai mult i-a plăcut sculpătura în lemn, statutele sale frumoase amintind de stilul și talentul marelui Brâncuși.

Aceste înclinații și ocupații a colegului arhitect Mircea MICLEA, precum și numeroasele realizări concrete, care-i umplu casa, m-au făcut să-i sugerez să-și organizeze o expoziție personală la domiciliu. Era foarte bucuros de ideea mea și se pregătea să înceapă să o organizeze. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare! O semipareză, urmată de câteva zile de spitalizare cardio, au încheiat destinul său pe acest pământ.

Ne va fi dor, celor care l-am cunoscut, de Mircea, amicul bonom, prietenos, comunicativ și cald! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Arhitect Gheorghe IONAȘCU

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc