Publicat: 3 octombrie 2016

Filiala teritorială Oltenia organizează lansarea de carte My Modernism, Dorin Ștefan, luni 3 octombrie

ZIUA MONDIALĂ A ARHITECTURII

În 1997 s-a decis ca Ziua Mondiala a Arhitecturii sa se sarbatoreasca odata cu Ziua Mondiala a Habitatului, mai precis in prima zi de luni din octombrie.

O inalta expresie a actului creator, arhitectura este considerata de multi cea mai practica si utila forma artistica.

- In strainatate, in special in Statele Unite ale Americii, exista traditia ca fiecare zi internationala a Arhitecturii sa se desfasoare sub pecetea unei teme specifica fiecarui an. In 2007 s-a discutat indelung despre tendinta oamenilor de a migra dinspre sat spre oras, sau dispre oras mai mic spre metropola. Astfel, tema “Orasele, magnetele sperantei” a avut in vedere felul in care acest fenomen va influenta dezvoltarea ulterioara a arhitecturii sau a habitatului.

- In 2008 s-a tras un semnal de alarma in privinta transformarilor de clima si a emisiilor de dioxid de carbon, demonstrandu-se faptul ca domeniul constructiilor, deci implicit si cel al arhitecturii, este responsabil pentru 50% din energia consumata intr-un an calendaristic. Astfel, s-a dorit implicarea tuturor specialistilor din domeniu pentru a putea gasi solutii in acest sens.

- In aceste zile, arhitectii si constructorii colaboreaza strans cu toate canalele media, fiind cunoscut faptul ca doar prin intermediul acestora oamenii se vor implica din ce in ce mai mult in sectorul constructiilor si al arhitecturii.

- In tarile in care Ziua Internationala a Arhitecturii este sarbatorita odata cu Ziua Habitatului, se aduc in discutie si formele de adapost sau dreptul oricarui om de a locui intr-un asezamant decent.

- Scopul tuturor manifestarilor realizate in aceasta zi au ca scop si realizarea unor noi contacte intre diversele firme de arhitectura si clienti sau firme de materiale de constructie. Doar astfel arhitectura se va dezvolta din ce in ce mai mult.

In Romania, arhitectura a inceput sa se dezvolte inca de timpuriu, asezarile rurale dinsecolul XVIIcunoscand noi si noi etape. In timpul constructiei orasului medieval a inceput delimitarea constructiilor pe zona de functionalitate : cladirile zonelor comerciale aproape de curtea domneasca, apoi casele de locuit etc.

In secolul XVIII a aparut si primul proiect de cod urban semnat de Mihail Fotino, un set de reguli ale constructiei urbane. Tot acum s-au definitivat si primele programe de arhitectura.

Pentru constructia unor diverse cladiri sau monumente sosesc in Romania secolului XIX numerosi arhitecti straini din tari ca Franta, Germania, Austria si Italia. Tot in aceasta perioada, mai precis in 1891 se infiinteaza la Bucuresti prima scoala de arhitectura.

Asadar, arthitectura este o ramura importanta in cultura si istoria oricarei tari.

ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA FILIALA TERITORIALĂ OLTENIA

LANSARE DE CARTE

GALERIILE MUNICIPALE DE ARTĂ TG.- JIU

LUNI - 03 OCTOMBRIE 2016, orele 17,00

Dezbateri și discuții libere pe teme arhitectural-urbanistice, la pensiunea CASA VERA, Tg.- Jiu, str. Vasile Alecsandrii.

LUNI - 03 OCTOMBRIE 2016, orele 19,00 

Invitatie ziua mondiala a arhitecturii 2016.pdf

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc