IN MEMORIAM ARH. NIȚU SEVER (10.12.1934 - 17.07.2024)

Filiala Muntenia a Uniunii Arhitecților din România anunță, cu profund regret, încetarea din viața a colegiului nostru, arhitect NIȚU SEVER.

Absolvent al Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din București, promoția 1959, NIȚU Sever și-a desfășurat activitatea ca arhitect în Ploiești, lucrand 31 de ani ca șef de proiect la Institutul de proiectare Prahova - CONSPROIECT si 12 ani ca șef de proiect si manager la SEVER PROIECT SRL, dobândind de-a lungul anilor o vastă experiență profesională.In perioada 1959 – 1990 a lucrat, în calitate de proiectant si șef de proiect, la diferite programe complexe pornind de la proiecte de urbanism până la proiecte de execuție și urmărirea lor în execuție.

Din multitudinea lucrărilor realizate in aceasta perioada, amintim doar cateva: Centrul Civic Ploiești - Ansamblul MERCUR, Ansamblul UNIREA, GALERIILE COMERCIALE PLOIESTI, Ansamblul Gara de Sud (dotări locuințe, spații comerciale), Ansamblul Ploiești Nord (centrul comercial, locuințe, dotări), Ansamblul de locuințe Andrei Mureșan Ploiești, Facultatea de Foraj – IPG Ploiești, Facultatea de Tehnologie – IPG Ploiești, Centrul Civic Câmpina Sanatoriu Câmpina (dotări, locuințe, magazine).Unele dintre lucrările de anvergura, cum ar fi obiectivele realizate în zona centrală Ploiești sau zona centrală din Câmpina. au fost proiectate în baza unor concursuri interne de arhitectură, organizate in cadrul Institutului de Proiectări Prahova și adjudecate de comisii cu componenta uniersitara sau personalități din administratia centrala.

Dupa anul 1990 a realizat o serie de lucrari in cadrul firmei de arhitectura proprii, din care amintim : Banca de Comerț Exterior (BANCOREX) București – Filiala Piața Victoriei, Sediul BRD Ploiești, Banca Agricolă Ploiești, Sediul Petrotel Teleajen, Banc Post Ploiești, Banca Comerciala Romna Valenii de Munte, Sediul Inspectoratului de Stat in Constructii Ploiești, Sedii CEC si hoteluri in Sinaia, Busteni, Comarnic, Sediul CORECO Ploiești, Casa oamenilor de afaceri Breaza etc.A fost membru al mai multor organizații profesionale: Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România, Registrul Urbaniștilor din România.De-a lungul carierei sale de peste 40 de ani a obtinut premii si distinctii: Premiul Uniunii Arhitecților din România in 1980 pentru Centru Civic Ploiești (Ansamblul MERCUR, ansamblul UNIREA, parc Piața Civică, mobilier urban) și in 1987 pentru Ansamblul Galeriilor Comerciale Ploiești.Uniuniea Arhitecților din România Filiala Muntenia, din care facea parte, i-a rasplatit activitatea acordandu-i Diploma de Exelenta in arhitectura - 2016 si Diploma pentru intreaga activitate dedicata calitatii in arhitectura - 2022.

Întreaga sa cariera este incununata prin acordarea Medaliei OPERA OMNIA la Bienala Națională de Arhitectura "BNA 2014" a Uniunii Arhitecților din România (foto Florin Tanase).

Suntem alături de familie în acest moment greu, la despărțirea de un coleg respectat, dedicat arhitecturii și breslei din care a făcut parte.

Gabriela MIRCEA

Revista ARHITECTURA

http://arhitectura-1906.ro/

Revista „Arhitectura” fost fondată în anul 1906 de Societatea Arhitecților Români, fiind una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa.

BIUAR

BIUAR este Buletinul informativ al Uniunii Arhitecților din România, cu apariție trimestrială. Buletinul informeaza membrii cu privire la evenimentele organizației, centrale și filiale teritoriale, și la cele mai importante hotarâri luate de forurile de conducere.

Bienala Națională de Arhitectură

https://www.uar-bna.ro/

Bienala Națională de Arhitectură este cel mai important eveniment profesional al „breslei” arhitecților și se organizează neîntrerupt din 1994. BNA are un concept specific fiecărei ediții, aprobat de senatul UAR.

Centrul de Cultură Arhitecturală

Centrul de Cultură Arhitecturală al UAR este sediul UAR, spațiu expozițional, sediu al bibliotecii, al arhivei UAR și al revistei ARHITECTURA. Clădirea a fost recent înscrisă în lista monumentelor istorice. Centrul de Cultură Arhitecturală este principalul spațiu în care se desfășoară evenimentele UAR.

Proiecte Culturale

Finanțarea proiectelor cu caracter cultural și social ce au ca scop susținerea obiectivelor incluse în statutul și strategia cultural-socială a UAR.

UAR Concursuri

Concursuri organizate de către UAR ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru un anume loc și/sau pentru un program de arhitectură, spații publice, orașe sau așezări rurale, amenajări, design grafic etc